• Головна
  • Новини
  • Розпочалась всеукраїнська акція за зняття Московським Патріархатом анафеми з гетьмана Івана Мазепи...

Розпочалась всеукраїнська акція за зняття Московським Патріархатом анафеми з гетьмана Івана Мазепи

22.02.2016, 11:13
Розпочалась всеукраїнська акція за зняття Московським Патріархатом анафеми з гетьмана Івана Мазепи - фото 1
Тернопільська інтелігенція та релігієзнавці започаткували Всеукраїнську кампанію за зняття Московським Патріархатом анафеми з гетьмана Івана Мазепи.

Мазепа.jpgТернопільська інтелігенція та релігієзнавці започаткували Всеукраїнську кампанію за зняття Московським Патріархатом анафеми з гетьмана Івана Мазепи, повідомляє "Релігія в Україні"з посиланням на Т-v.te.ua.

Неспроможність Української Православної Церкви (Московського Патріархату) скасувати анафему, накладену ще у 1708 році на гетьмана Івана Мазепу, є свідченням залежності її від Російської Православної Церкви, вважає голова Тернопільської організації Асоціації творчої інтелігенції "Світ культури" Віктор Уніят.

Через політичну вмотивованість анафеми вона не пройшла рецепцію в інших православних церквах світу. 

Проти анафеми в Україні у різний час виступили найбільші християнські Церкви — УГКЦ, УАПЦ, УПЦ КП, окрім УПЦ (МП), яка наприкінці 2000-х років оголосила, що цим питанням займається її Богословська комісія. Досі ніяких результатів з цього приводу комісія УПЦ не оприлюднювала.

На переконання авторів теперішньої ініціативи, ідея скасування анафеми знайде широку підтримку серед громадських і політичних структур, інтелігенції і патріотів по всій Україні, особливо в умовах анексії Росією Криму та військової агресії проти України.

Активісти просять небайдужих приєднуватись до акції, поширювати інформацію про неї у соцмережах, вимагати у місцевих представників УПЦ (МП) публічно висловити власну позицію щодо анафеми гетьману Мазепі тощо. "Розраховуємо, також, на підтримку нашої кампанії Українським інститутом національної пам'яті, оскільки він відіграв ключову роль у декомунізації незалежної соборної України. Зараз його підтримка допоможе розвінчати російські міфи про Івана Мазепу" — каже Віктор Уніят.

Голова правління обласної Асоціації релігієзнавців Тернопільщини, доктор історичних наук Ярослав Стоцький зазначає: "Аспект зняття анафеми з українського гетьмана Івана Мазепи є виразником патріотичної свідомості кожного українця незалежно від його конфесійної чи мовної приналежності. Тому дана ініціатива є рухом до толерантності та консолідації українського суспільства, вона формуватиме протидію імперіалістичним стратегічним планам Росії в контексті т. зв. "русского мира" і, таким чином, утверджуватиме український патріотизм і любов до України".