• Головна
  • Новини
  • В Донецькій єпархії УПЦ (МП) підтвердили отримання гуманітарної допомоги з Росії...

В Донецькій єпархії УПЦ (МП) підтвердили отримання гуманітарної допомоги з Росії

01.09.2015, 10:35
В Донецькій єпархії УПЦ (МП) підтвердили отримання гуманітарної допомоги з Росії - фото 1

Прес-секретар Донецької єпархії Української Православної Церкви (Московського Патріархату) протоєрей Георгій (Гуляєв) підтвердив факт отримання гуманітарної допомоги з Російської Федерації. Разом з тим він пояснив і обставини передачі російських підручників для школярів, які вчитимуться за системою ДНР.

exklusiv.gifПрес-секретар Донецької єпархії Української Православної Церкви (Московського Патріархату) протоєрей Георгій Гуляєв підтвердив факт отримання гуманітарної допомоги з Російської Федерації.  Разом з тим він пояснив і обставини передачі російських підручників для школярів, які вчитимуться за системою ДНР.

«Зустрічі з митрополитом Донецьким та Маріупольським Іларіоном, про що пише видання Ріа Новини,  не було. Натомість нами давно створена Комісія, яка приймає гуманітарну допомогу. Наші парафіяни дійсно мають потребу у допомозі, а особливо жінки, діти та літні люди. Все це обумовлено тими обставинами, в яких знаходиться місто. Нам постійно допомагають дві організації: Благодійний фонд «Фавор»  з Києва та міжнародна організація «Милосердие без границ» , партнерство з якою координує о. Захарія Керстюк.

Отримання цієї допомоги відрізнялось, тому що вантаж формували віруючі з Російської православної церкви та представники «Бойового братства» спільно з Імператорським православним палестинським товариством. Підтверджую факт отримання допомоги на території Свято-Миколаївського архиєрейського собору міста Донецька.

Пізніше ця допомога буде передана тим, хто потребує», - прокоментував о. Георгій.

книги_3.jpg

Прес-секретар підкреслив, що дана допомога від «Бойового братства» була ініціативою організації, тому що зазвичай благодійники закуповують речі за списком потреб від єпархії. Зокрема від «Милосердя без кордонів» допомогу отримували не менше 14 разів у вигляді продуктів, одягу, тощо.

Разом з тим той факт, що в Ріа Новини їхню єпархії назвали частиною РПЦ, прокоментувати важко. «Це питання до самого видання та їхньої грамотності», - додав протоієрей. На офіційному ж сайті «Бойового братства» йдеться про зустріч з митрополитом Іларіоном, якої, за словами прес-секретаря, взагалі не було. Так само в тексті говориться про те, що Братство опікується цим районом вже більше року, зокрема передає допомогу в храм святителя Миколая Чудотворця в Новоазовську та Свято-Олександро-Невський храм у Красноармійську. Натомість офіційний сайт організації однозначно демонструє ставлення до подій на Сході України та політики Києва.

книги_2.jpg

Нагадаємо, з 1 вересня школи в "Донецькій народній республіці" переведуть на власні стандарти навчання, в основі яких лежить російська шкільна програма. У райони Донбасу, контрольовані російськими військами й ополченням сепаратистів, вже завезли партію російських підручників  для місцевих шкіл. Передача книг здійснюється за участю єпископів РПЦ і УПЦ (МП) в рамках благодійної акції "Дітям Донбасу - книги рідною мовою".

Допомога була надана з благословення намісника московського Новоспаського ставропігійного чоловічого монастиря, вікарія Патріарха Московського і всієї Русі, єпископа Воскресенського Сави (Міхєєва). За словами "заст. Начальника центру управління відновлення ДНР" Геннадія Величка, вантаж доставлений за сприяння влади "ДНР" та МНС Російської Федерації.

"У ході зустрічі делегації «Бойового братерства» з митрополитом Донецьким і Маріупольським Іларіоном були обговорені нагальні потреби прихожан православних храмів у містах ДНР, які  піддаються обстрілу, і питання подальшого гуманітарного співробітництва, включаючи можливість доставки на Донбас будматеріалів для відновлення зруйнованих храмів", - відзначає сайт "Бойового братства ".

Коментуючи позбавлення українськими державними органами вчених звань співробітників донецьких установ, що підтримують сепаратизм, військовий експерт «Бойового братерства» і голова "Комітету державного будівництва Новоросії" Володимир Рогов, зокрема, сказав: "Ми спостерігаємо парадоксальну ситуацію, коли Україна де-юре ще існує, але де-факто вже немає. А Новоросія навпаки - де-факто вже є, але де-юре - поки немає. Природно, ця болюча стадія перетворення з одного державного утворення в інше тягне за собою подібні речі. Позбавлення наукових звань - логічне продовження заборони так званими «київською владою» книг. Це торжество абсурду і маразму, які сьогодні, на жаль, панують на території колишньої України ".