• Головна
  • Новини
  • «Українці втратили спільне розуміння власної історії», - версія Патріарха Московського про війну в Україні...

«Українці втратили спільне розуміння власної історії», - версія Патріарха Московського про війну в Україні

11.11.2014, 13:15
«Українці втратили спільне розуміння власної історії», - версія Патріарха Московського про війну в Україні - фото 1
В Україні виявляється міжусобиця, а не агресія з боку Росії.

Кирил.jpgТрагічна ситуація, яка склалася сьогодні в Україні, пов'язана насамперед з тим, що українці втратили спільне розуміння власної історії, заявив Патріарх Московський і всієї Русі Кирил, відкриваючи 11 листопада засідання Всесвітнього російського народного Собору, головна тема якого "Єдність історії, єдність Росії, єдність народу".

"Народ, що розділився в розумінні своєї історії, стає нездатним зберегти єдність. Єдність і традиція як сила, передавальна, в тому числі, цінності і культурний код нації, є неодмінною умовою того, щоб суспільство в будь-який історичний період зберігало свою цілісність і свою єдність. Таке трагічне розділення, яке відбувається тоді, коли люди втрачають спільне розуміння своєї історії, і приводить до розколів та провокує громадянський конфлікт, який ми спостерігаємо сьогодні в Україні", –підкреслив Патріарх Московський.

Він зазначив, що 2014 рік став для багатьох країн і народів драматичним. "У різних регіонах планети мирне життя поставлена під загрозу. Люди гинуть від рук екстремістів на Близькому Сході, а міжусобний конфлікт палахкотить в самому центрі історичної Русі – в Україні. 2014 відкрив нову главу російської історії, главу складну, драматичну, що ознаменувала закінчення того, що умовно можна назвати пострадянським світом", – продовжив Кирил.

На його думку, розпад пострадянського простору пов'язаний з тим, що на ньому "не склалося стійкого порядку, заснованого на взаємному розумінні та взаємній повазі людей, які належать до різних культур і цивілізацій".

"Ті, хто вважає себе переможцями в холодній війні, внушають всім, що визначений ними шлях розвитку правильний і більш того, єдино можливий для людства. Домінуючи в глобальному просторі, вони нав'язують світові своє розуміння економіки та державного устрою, прагнуть придушити рішучість відстоювати цінності ідеалу , відмінні від їх цінностей та ідеалів, які пов'язані з ідеєю споживчого товариства", – вважає московський першоєрарх.

Саме тому сьогодні російський народ особливо повинен зберігати історичну єдність Росії, підкреслив предстоятель РПЦ. "Не можна ні на хвилину забувати, що ця єдність не може бути забезпечене лише силою. Його надійною основою, в першу чергу, повинна бути духовна і моральна спільність людей, що живуть в країні. Єдність народу нерозривно пов'язана з єдиним розумінням її загальної історії, з шануванням загальних героїв , зі збереженням загальних пам'ятників, із загальним торжеством річниць перемог і з загальним сумом річниць трагедій", – повчає Патріарх Кирил. Про це повідомляє РІА Новости.