• Головна
  • Новини
  • Духовний лідер русинів закликає Росію активно освоювати Закарпаття...

Духовний лідер русинів закликає Росію активно освоювати Закарпаття

11.06.2014, 10:47
Духовний лідер русинів закликає Росію активно освоювати Закарпаття - фото 1
Глава невизнаного Сойму підкарпатських русинів, настоятель кафедрального собору УПЦ (МП) в Ужгороді протоєрей Димитрій Сидор закликав Росію до активного освоєння Закарпаття, щоб зберігати в регіоні "кровні інтереси Росії".

Сидор.jpgГлава невизнаного Сойму підкарпатських русинів, настоятель кафедрального собору УПЦ (МП) в Ужгороді протоєрей Димитрій  Сидор закликав Росію до активного освоєння Закарпаття, щоб зберігати в регіоні "кровні інтереси Росії", повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Інтерфакс.

"Самим російським людям треба усвідомити: є східнослов'янська, загальноросійська цивілізація. Вона починається з нас, з Закарпаття, і тягнеться до Аляски!" – заявив священик, слова якого цитує російська "Літературна газета".

Він поскаржився, що такого розуміння сьогодні в Росії немає. "Чому у американців є тут інтереси? Двісті різноманітних фондів та центрів створили. Росіяни –жодного. Через нас проходять всі нафтогазові потоки. А яка краса, санаторії! Освоюйтесь, щоб хоча б це охороняти і використовувати. Адже почнуться скоро провокації, претензії, якщо воно так і далі піде. Втручайтеся - тут кровні інтереси Росії. Не розуміють! " – заявив отець Димитрій.

Священик зізнався, що його особливо "пригнічує і вражає, що, залишаючись вірними нашій спільній вірі, давньоруській мові", русини не отримують "жодної допомоги від Росії".

Нагадаємо, в 2012 році Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ залишив без змін вирок, винесений протоєрею Димитрію Сидору Апеляційним судом Закарпатської області – три роки позбавлення волі з випробувальним терміном на два роки. Главу «Cойму підкарпатських русинів» притягнули до кримінальної відповідальності за меморандум, прийнятий на конгресі русинів 25 жовтня 2008 в Мукачеві. Текст меморандуму містив «Акт проголошення відновлення русинської державності».

У 2011 році священик Димитрій Сидор в примусовому порядку намагався змусити Кабмін України визнати його нацменшиною, а також заявив про право русинів "зі зброєю в руках захищати свою свободу" від України. У тому ж році на екстреному засіданні керівників молодіжних русинських організацій 10-ти країн о. Дмитро Сидор з соратниками оголошені "маріонетками в руках імперських спецслужб" Росії та США.

У 2010 році лідер русинів протоєрей Димитрій Сидор отримав від Патріарха Кирила благословення і взяв участь у Європейському Російському Форумі.