• Головна
  • Новини
  • В УГКЦ видали Інструкцію про поведінку священиків під час виборів...

В УГКЦ видали Інструкцію про поведінку священиків під час виборів

08.04.2014, 13:00
Сесія Cиноду єпископів УГКЦ 4 квітня затвеhдила «Інструкцію про поведінку священнослужителів під час політичних виборчих кампаній».

Сесія Cиноду єпископів УГКЦ 4 квітня затвердила «Інструкцію про поведінку священнослужителів під час політичних виборчих кампаній». Як зазначають автори документу, створити Інструкцію їх спонукали випадки зловживання духовенства у виборчій парламентській кампанії 2012 року.

«Сигнали, що надходили від вірних УГКЦ та інших громадян, публікації в ЗМІ та власні спостереження спонукали владик видати цей окремий документ для впорядкування питання відношення священнослужителів до суспільно-політичних процесів, зокрема в контексті виборчих перегонів», - пояснюють автори.

«Інтрукція про поведінку…» складається із двох частин та кількох розділів. У документі, зокрема, священнослужителю категорично забороняється перебувати у якійсь політичній партії, розповсюджувати в храмі чи на церковному подвір’ї агітаційних матеріалів кандидатів чи партій і політичних блоків, агітувати за когось, а також відкрито виявляти свої політичні симпаті у приватних розмовах з вірянами.

Інструкція не вичерпує всіх можливих обставин чи ситуацій, які трапляються в контексті виборчих перегонів. Вона лише подає загальні норми та описує найбільш поширені випадки, подаючи правила поведінки духовенства в них.

Як зазначають в УГКЦ, її завдання полягає в тому, щоб надати священнослужителям роз’яснення про місце і роль Церкви та її служителів у політичних і суспільних процесах у світлі соціальної доктрини Католицької Церкви, а також запропонувати конкретні душпастирські вказівки щодо поведінки священнослужителів під час виборчих кампаній різного рівня.

«Метою Інструкції є, з одного боку, забезпечити безперешкодну реалізацію Церквою своєї спасенної місії у світі, а з іншого – не допускати втягування Церкви у виборчі процеси та зловживання її авторитету для корисливих цілей окремих кандидатів чи політичних сил у ході виборчих кампаній», - наголошується у документі.