• Головна
  • Новини
  • Архиєпископ Євстратій (Зоря) розповів що Україна може дати Європі...

Архиєпископ Євстратій (Зоря) розповів що Україна може дати Європі

27.11.2013, 16:20
Архиєпископ Євстратій (Зоря) розповів що Україна може дати Європі - фото 1
Україна - не жебрак на порозі Європи.

Zorya_w.jpgПід час Телемарафону «Вихід є» на каналі ТВі архиєпископ Євстратій, речник Київської Патріархії, коментуючи події на Євромайданах України, наголосив, що зараз в Європі ні в кого не підніметься рука написати, що Україна – неєвропейська країна.

«Після того, що відбувається зараз в Україні, Європі буде значно складніше сказати «ні». Ще 10 років тому сама ідея про укладення угоди про асоціацію викликала усмішку у деяких європейських дипломатів. Зараз зовсім інша ситуація. Коли укладалася угода, одним з пунктів записали, що Україна – це країна з європейською ідентичністю. Хоча ще декілька років тому одним із основних полемічних елементів українсько-європейських відносин було те, чи відкриває Угода про асоціацію можливість до вступу в Євросоюз. Європейські політики всіляким чином намагались підкреслити, що угода про Асоціацію – це максимум. І не хотіли написати, що Україна має європейське коріння», – сказав архиєпископ, який з 30 вересня до 2 жовтня перебував на зустрічі у Брюсселі, де українські релігійні діячі зібралися для діалогу про європерспективи України.

За півроку відбулися великі зміни у поглядах Європи на Україну. «Ми відчули серйозну різницю, – заявив  архиєпископ. – Якщо раніше ми говорили європейським співбесідникам про те, що Україна – це європейська країна, то нам навіть не говорили про членство в ЄС, а лише про певний формат відносин. А вже на зустрічі на початку жовтня нас запевнили, що немає сумніву, що ми – європейська країна».

За словами архиєпископа, метою візиту до Брюсселю членів Всеукраїнської Ради Церков і Релігійних організацій, яка представляє 95 % релігійної мережі України, було запевнити європейських колег в тому, що ми йдемо в Європу не як прохачі, а з певною місією.

«Україна вже пережила у 20-30-х роках ту агресивну секуляризацію, яка охопила зараз Європу. Україна зі здоровими силами може підтримати в Європі те глибоке релігійне коріння. Це і буде її внесок, бо ми не є жебраками на порозі Європи», – зазначив архиєпископ Євстратій.

Речник Київської Патріархії прокоментував і позицію тих людей, які зараз стоять на Євромайданах: «Я думаю, ті люди, які активно зараз виступають на підтримку асоціації України і ЄС, виступають не стільки за економічні стандарти життя, за добробут, за євро як грошову одиницю. Вони виступають за свої громадянські права, за право впливати на життя держави, за право бути почутим».