• Головна
  • Новини
  • Сьогодні в Україні ми бачимо кризу влади, а політика – не роль священика, Патріарх Святослав...

Сьогодні в Україні ми бачимо кризу влади, а політика – не роль священика, Патріарх Святослав

31.07.2013, 10:38
Сьогодні в Україні ми бачимо кризу влади, а політика – не роль священика, Патріарх Святослав - фото 1
Владика Святослав (Шевчук) в інтерв’ю УНІАН розповів, чому священики не повинні йти в політику та про необхідність врешті змінити стереотипні поняття влади.

Святослав.w.jpgПатріарх Святослав (Шевчук) в інтерв’ю УНІАН розповів, чому священики не повинні йти в  політику, про важливість свободи Церкви від влади та про необхідність врешті змінити стереотипні поняття влади.

«Ми публічно заявляли, що політика – це не є роль священика. Якщо священик відчуває, що він хоче бути депутатом, то це означає, що він не розуміє, в чому полягає його місія. Більше скажу, чому сьогодні є з боку держави така увага до церкви? Гадаю, це є намагання, до певної міри, знайти собі державну церкву. Бо сьогодні в Україні є криза влади, ми це бачимо», – сказав в інтерв’ю Патріарх Святослав.

За словами першоєрарха, якщо порівняти рівень довіри, який існує до владних механізмів, і рівень довіри, який існує до Церкви, то побачимо, що це – неспіввимірні величини. Тому, наголошує Патріарх Святослав, держава шукає державної Церкви суто з корисливою метою.  

" Церква повинна не датися, має зберегти свою свободу, інакше вона буде так само дискредитована, як сьогодні дискредитовані структури влади", - застерігає Глава УГКЦ.

Патріарх Святослав також додав: «Церква має дати сенс, новий сенс для служіння влади. І тільки тоді ці державні структури можуть пережити свій ренесанс. Не тоді, коли вони підкорять собі церкву, ні. А коли вони її послухають. Коли той, хто іде до влади, розумітиме, що його метою є не зберегти свій капітал, чи створити якийсь окремий суперзахист для свого бізнесу, ні. Має бути, аби людина, ідучи до влади, хотіла послужити комусь, пожертвувати чимось для свого ближнього. Бо сьогодні стереотип чи поняття влади, є абсолютно радянським. Начебто владу здобувають для того, щоб панувати з усіма наслідками аж до репресивного механізму використання. І тому я думаю, що це потрібно міняти, трансформувати у світлі прикладу князя Володимира».