• Головна
  • Новини
  • «Русский мир» - це пустоцвіт радянської ідеології, - Глава УГКЦ...

«Русский мир» - це пустоцвіт радянської ідеології, - Глава УГКЦ

21.02.2013, 12:24
«Русский мир» - це пустоцвіт радянської ідеології, - Глава УГКЦ - фото 1
Ідея «Русского мира», - це пустоцвіт радянської ідеології, який не має нічого спільного ні з Церквою, ні з історією.

Патріарх СвятославІдея «Русского мира», - це пустоцвіт радянської ідеології, який не має нічого спільного ні з Церквою, ні з історією. Таку думку висловив Патріарх УГКЦ Святослав (Шевчук) у інтерв’ю «Независимой газете – религии», характеризуючи намагання деяких кіл провести референдум з об’єднання Росії, України, Білорусі.

«Це концепція, в якій свого часу ЦК КПРС побачила дуже зручний ідеологічний інструмент. Зараз ця псевдонаукова платформа реанімується як імперіалістична ідея відновлення Радянського Союзу. Ідея «спільної колиски», коли переноситься у суспільство, проявляється в таких ось ініціативах об'єднавчого референдуму. Коли її переносять на церковну платформу, то з'являються ідеї так званого «Русского мира», хоча правильно його назвати «Російський світ», — сказав він.

«Ми дуже чітко розуміємо, що за цим стоїть, яка причина і які цілі переслідуються. Думаю, у освіченої людини як в Україні, так і в Росії спроби реанімувати такі пустоцвіти радянської ідеології можуть викликати лише іронію. Українці мають свою, зовсім іншу концепцію», — додав Глава УГКЦ.

Першоєрарх зазначив, що українську концепцію свого часу сформулював його попередник — Патріарх Йосиф Сліпий.

«Вона полягає в одній простій фразі: «Бути собою». Для нас, українців, бути собою - значить будувати «Український світ». Це не концепція протистояння проти когось. Ми народ, у якого вкрали історію, і сталося це на догоду тим чи іншим імперським ідеологіям. «Український світ» - це світ вільної людини, народу, який народився більше тисячі років тому під час хрещення Русі», — наголосив Глава УГКЦ Патріарх Святослав.