• Головна
  • Теми
  • Обов᾿язок політика — забезпечити людям належну якість життя, а не роздавати подарунки: Любомир Гузар...

Обов᾿язок політика — забезпечити людям належну якість життя, а не роздавати подарунки: Любомир Гузар

18.10.2012, 14:44
Обов᾿язок політика — забезпечити людям належну якість життя, а не роздавати подарунки: Любомир Гузар - фото 1
Напередодні виборів оцінку ситуації в українському політикумі та ставленню громадян до кандидатів в депутати 17 жовтня в інтерв’ю «5-му каналу» дав архиєпископ-емерит Української Греко-Католицької Церкви Любомир (Гузар).

Lubomur_Huzar.jpgНапередодні виборів оцінку ситуації в українському політикумі та ставленню громадян до кандидатів в депутати 17 жовтня в інтерв’ю «5-му каналу» дав архиєпископ-емерит Української Греко-Католицької Церкви Любомир (Гузар). Він зазначив, що є чіткі обов᾿язки політика перед народом, які він повинен виконувати. І це не слід сприймати, як ласку, а як повинність. Натомість, як зазначив кардинал УГКЦ, роздавати подачки перед виборами, «щоб пропхатися до Ради», — це не справа політиків.

 

«Є певні речі, які чиновники, кандидати, чи інші вибрані народом особи мають обов'язок робити. Будувати дороги, забезпечити, щоб дорога була в такому стані, якому повинна, – це є обов'язок чиновників. Це не є ласка, яку вони роблять. Вони для цього покликані», — зазначив Любомир (Гузар). На його думку, політикам, особливо кандидатам в депутати, не належить «роздавати дарунки: велосипеди, цукор, гречку». «Та це й видно, що вони роблять такі речі не з почуття відповідальності, а щоб пропхатися до Ради», — каже духовний лідер українців. Пояснюючи ситуацію, чому люди беруть «подарунки», він сказав: «Народ приймає, бо народ, на жаль, бідний».

 

Також він додав, що ще з радянських часів в українців залишилась погана звичка: чекати, поки щось отримають, а не робити власноруч. «Ще є залишки із совєтських часів...Народові казали, що партія про все подбає, все вам дасть, — і люди так навчилися, що вони мають все одержувати від когось, не здобувати, не старатися власними силами, чи спільними силами щось здобути, а лише мають сидіти без діла, заложити руки і чекати, що хтось щось їм подарує», — пояснив владика.

 

Зокрема він зазначив: «Приходять такі кандидати, і роздають щось. Люди кажуть: "Ах! Дивіться, він так поводиться, як треба, як ми призвичаїлися, — щось нам дає". Це залишок минувшини. Доки ми цього не позбудемося, то годі говорити про суспільно-політичну культуру».

 

Окрім того, як повідомляє Gazeta.ua, він підкреслив, що люди мають навчитися добрі речі «здобувати власними силами», додавши при цьому, що «є певні речі, які може зробити тільки держава», але, багато речей локального характеру люди самі повинні собі забезпечити. «І тоді кожен буде на своєму місці, що дасть в результаті позитив»,— резюмував архієпископ-емерит.