Священик-кандидат рекламує себе на стінах храму

28.09.2012, 12:14
Священик-кандидат рекламує себе на стінах храму - фото 1
Настоятель храму святих апостолів Петра і Павла УПЦ КП, кандидат у народні депутати в 212 виборчому окрузі о. Григорій Большаков рекламує себе на стінах храму.

20120928085155-pp.jpgНастоятель храму святих апостолів Петра і Павла УПЦ КП, кандидат у народні депутати в 212 виборчому окрузі о. Григорій Большаков рекламує себе на стінах храму.

Як передає кореспондент «Коментарів», храм, на якому розміщений агітаційний плакат о. Большакова, розташований на Позняках (Дарницький район Києва).

На плакаті зазначено, що Большаков є священиком і настоятелем храму, крім того, кандидат зображений на його тлі. Також вказано агітаційний слоган Большакова: «Голосуй серцем, голосуй душею! Людині людське життя!». У разі його обрання до парламенту священнослужитель має намір вирішувати проблеми бідних і хворих.

Священик Григорій Большаков, до речі, вже має політичний досвід – він двічі був депутатом Дарницької райради.

Тим часом у Київському Патріархаті не схвалюють участь священнослужителів у виборчих перегонах, бо це, за словами речника УПЦ КП єпископа Євстратія (Зорі), не відповідає церковній традиції.

«УПЦ Київського Патріархату не дає благословення духовенству – архиєреям, священикам і дияконам - балотуватися до Верховної Ради. Такою є позиція нашої Церкви, особисто Святішого Патріарха Філарета. Вона відповідає і канонам, і церковній традиції, – каже владика. – А без благословення Предстоятеля вирішувати такі питання жоден клірик не має права. Той, хто висувається у депутати без благословення, буде змушений обирати між служінням у Церкві та політичною діяльністю. Суміщати одне й інше він не зможе».

Євстратій (Зоря) також зазначив, що Патріарх Філарет такого благословення нікому не давав.

«Я спілкувався зі Святійшим Владикою з цього приводу – він нікому з кліриків благословення не давав ні на балатування у списках партій, ні на висування в округах. Зараз завершується реєстрація кандидатів, і кожен клірик, який висуне свою кандидатуру, матиме розмову з Предстоятелем, щоби визначитися. Якщо хоче бути депутатом – буде звільнений від служіння і як приватна особа може брати участь у виборах. Якщо хоче далі служити – мусить зняти свою кандидатуру» – підкреслив архиєпископ Євстратій.