• Головна
  • Теми
  • Синод УПЦ (МП) заборонив вести політичну агітацію в храмах та закликав вірних взяти участь у виборах...

Синод УПЦ (МП) заборонив вести політичну агітацію в храмах та закликав вірних взяти участь у виборах

29.08.2012, 13:29
Синод УПЦ (МП) заборонив вести політичну агітацію в храмах та закликав вірних взяти участь у виборах - фото 1
У розпал передвиборчої кампанії Синод УПЦ (МП) звернувся до духовенства та вірних з роз’ясненням позиції Церкви щодо Парламентських виборів в Україні, які відбудуться 28 жовтня 2012 року.

Вибори-2012.jpgУ розпал передвиборчої кампанії Синод УПЦ (МП) звернувся до духовенства та вірних з роз’ясненням позиції Церкви щодо Парламентських виборів в Україні, які відбудуться 28 жовтня 2012 року.

«У цей відповідальний період ми вважаємо необхідним в черговий раз заявити, що Українська Православна Церква не є суб’єктом політичного процесу. Церква не бере участі в політичній боротьбі, не веде агітації за ту чи іншу політичну силу, того чи іншого кандидата. Місія Церкви полягає в іншому. Наш обов’язок — проповідувати вічні Євангельські цінності та докладати максимум зусиль для їх втілення в життя. Церква має преображати світ, вести людей до Бога, до вічного блаженства в Царстві Слави. Саме з цієї точки зору ми, християни, маємо оцінювати усі явища суспільно-політичного життя», – йдеться у зверненні.

Синод УПЦ наголошує, що обов’язок державної влади полягає у забезпеченні вільного демократичного волевиявлення громадян під час виборів. Держава має гарантувати відкритий та прозорий виборчий процес, захистити громадян від усіх можливих спроб обмежити їх конституційне право на чесні вибори.

Щодо учасників виборів, то, як сказано у зверненні, вони мають вести боротьбу за голоси виборців гідними методами: «Є неприпустимими будь-який тиск на виборців, наклепи на своїх політичних опонентів, проголошення нездійснених обіцянок тощо. Кожен з нас несе відповідальність перед Богом не тільки за свої вчинки, але й за кожне сказане слово, особливо якщо це слово є публічним та звернене до усього суспільства».

Синод УПЦ ще раз нагадав єпископам і священикам Української Православної Церкви про неприпустимість політичної агітації з церковного амвон: «Церква має об’єднувати людей різних політичних переконань, і тому політичні гасла мають завжди залишатися поза церковною огорожею. Ми вже неодноразово підкреслювали, що принципово засуджуємо так зване «політичне православ’я». І сьогодні ми знов закликаємо єпископат і духовенство стати на заваді усім спробам політизації церковного життя».

Єпископат УПЦ (МП) закликав всіх вірних Української Православної Церкви взяти участь у голосуванні: «В день парламентських виборів ми маємо прийти на виборчі дільниці і віддати свій голос за тих, кого вважаємо найбільш достойними. Зробити свідомий і відповідальний вибір — це наш громадянський обов’язок. Обираючи ту чи іншу політичну силу, того чи іншого кандидата, нам слід не лише дослухатися політичних гасел, що голосно лунають в політичній рекламі, але, перш за все, враховувати досвід і професіоналізм кандидатів, вивчати їх передвиборчі програми, уважно дивитися, якими методами вони ведуть політичну боротьбу».

Cинод УПЦ (МП) закликав єпископат, духовенство і мирян Української Православної Церкви «підсилити свої молитви за майбутнє нашої держави».