ВО "Свобода" заявляє про початок кампанії "Умань без хасидів"

21.09.2011, 18:19
ВО "Свобода" заявляє про початок кампанії "Умань без хасидів" - фото 1
Черкаська обласна організація ВО "Свобода" заявляє про бездіяльність влади щодо запобігання агресії хасидів і оголошує про початок безстрокової кампанії "Умань без хасидів".

ВО Черкаська обласна організація ВО "Свобода" заявляє про бездіяльність влади щодо запобігання агресії хасидів і оголошує про початок безстрокової кампанії "Умань без хасидів".

Як повідомляє "Інтекфакс" з посиланням на прес-службу Черкаської обласної організації "Свобода", "кампанія спрямована на виконання вимог громадськості щодо налагодження цивілізованого відвідування Умані хасидами".

"Черкаська обласна організація ВО "Свобода" висловлює обурення бездіяльністю влади всіх рівнів, які не вжили жодних дій, щоби припинити агресію хасидів по відношенню до українців і зупинити масовий безлад, який щорічно здійснюють хасиди в Умані на своє релігійне свято", – йдеться в повідомленні прес -служби.

В облорганізації нагадали, що у вересні минулого року під час "маршу проти хасидського свавілля", "Свобода" висунула низку вимог до влади: захистити конституційні права уманчан, прищепити хасидам повагу до українців, заборонити порушувати правопорядок.

"Влада ігнорує попередження" свободівців "про небезпеку відсутності контролю дій хасидів і відсутності покарання за вчинені ними злочини... Тому Черкаська обласна організація заявляє про початок безстрокової кампанії "Умань без хасидів ", яка буде об'єднувати в собі інформаційні методи, публічні заходи, акції прямої дії і буде спрямована на вирішення хасидського питання в Умані", – підкреслюється в повідомленні.

Як раніше повідомляла РІСУ, Черкаська опозиції 19 вересня висловилися намір звернутися до Президента з пропозицією віддати хасидам прах Цадика Нахмана, щоб вони забрали його з Умані.

Раніше також була озвучена інформація, що в Черкаській області цього року очікують 40-50 тисяч прочан – брацлавських хасидів. За словами голови облдержадміністрації Сергія Тулуба, для більшості паломників саме Умань стає обличчям України, тому потрібно системно і відповідально підійти до вирішення наболілих питань. Серед проблемних питань головою ОДА були відзначені обмежені можливості інфраструктури Умані, а також невдоволення представників місцевих громадських організацій і жителів міста, що іноді призводить до конфліктних ситуацій.

У 2010 році близько 400 паломників, які повернулися з України до Ізраїлю після святкування в Умані єврейського Нового року, були затримані в аеропортах в ході рейду місцевих правоохоронних органів. Крім того, в результаті конфлікту з Україною були вислані 10 хасидів.

Довідка РІСУ:

Історія Умані пов'язана з брацлавським хасидизмом – однією з течій в юдаїзмі. 1810 року в Умані помер цадик Нахман – преподобний святий, якому поклоняються хасиди. Його могила є місцем поклоніння хасидів, що приїздять сюди більш ніж з 20 країн світу. Особливо масовим це паломництво є під час святкування юдейського Нового року — Рош-га-Шана.

Указом Президента України № 283/94 від 07.06.1994 р. в Умані створений історико-культурний центр на місці поховання духовного лідера брацлавських хасидів цадика Нахмана.

Рішенням облвиконкому № 2 від 07.02.95 р. могила цадика Нахмана в Умані включена до переліку пам'яток Історії і культури, які знаходяться під охороною держави (реєстраційний номер 3940).

1996 року в Умані створений і зареєстрований благодійний Фонд ім. рабина Нахмана. У 1997 році розроблений генплан історик о-культурного центру брацлавських хасидів, який затверджено рішенням міськвиконкому від 22.05.1997 р. № 180. Щорічний приїзд тисяч хасидів на могилу свого провідника має тенденцію до збільшення їх кількості і вимагає постійного розвитку міської інфраструктури.