• Головна
  • Новини
  • В ХДС вважають цинізмом говорити про розвиток діалогу «Держава-Церква» і піднімати тарифи для релігійних організацій...

В ХДС вважають цинізмом говорити про розвиток діалогу «Держава-Церква» і піднімати тарифи для релігійних організацій

08.09.2011, 09:35
В ХДС  вважають цинізмом говорити про розвиток діалогу «Держава-Церква» і піднімати тарифи для релігійних організацій - фото 1
«Підвищення тарифів на оплату комунальних послуг є створенням несприятливих умов», - підкреслив Володимир Стретович.

Стретович.gifЦинічно говорити про діалог держави і Церкви, сприяння і співпрацю, а при цьому збільшувати тариф для релігійних організацій за користування газом, водою та електроенергією як для суб'єктів господарської діяльності, підприємців. Цю тезу висловив засновник Християнсько-Демократичного Союзу, народний депутат України з фракції «НУ-НС» Володимир Стретович, коментуючи Постанову Кабміну №869, що встановила новий порядок формування тарифів на комунальні послуги, повідомляє сайт депутата.

Ця постанова скасувала рішення попереднього уряду про встановлення цін при оплаті комунальних послуг для релігійних організацій на рівні тарифів як для населення і віднесла церкви до групи фізичних осіб-підприємців та суб'єктів господарської діяльності.

На думку народного депутата, держава, прирівнявши релігійні організації та церкви до підприємців, не розуміє потреби прихожан і стан розвитку конфесійних відносин. «Те, що одна конфесія може собі дозволити будувати і утримувати великі храми, отримуючи допомогу ззовні, не означає наявність такої ж можливості в інших українських церков», - сказав Стретович. «Держава має дбати про створення рівних умов та можливостей для реалізації права громадян на свободу совісті та віросповідання», - наголосив він.

Уряд з точністю до навпаки зрозумів позицію Глави Держави, висловлену на зустрічі з членами Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, про те, що державно-конфесійна політика спрямована на створення сприятливих умов для діяльності релігійних організацій. «Підвищення тарифів на оплату комунальних послуг є створенням несприятливих умов», - підкреслив Володимир Стретович.

Нагадаємо, що прийняттю Постанови Кабміну №182 про встановлення цін на тарифи для релігійних організацій як для населення активно сприяла партія Християнсько-Демократичний Союз.

Як вже повідомлялося, з лютого 2011 року тариф на електроенергію для релігійних організацій було збільшено на 30%. У квітні парламент ухвалив урядовий законопроект, згідно з яким релігійні організації були позбавлені права набувати в довгострокову оренду майно державної та комунальної власності без проходження конкурсних процедур, а перед цим Кабмін майже удвічі збільшив плату за його оренду.