• Головна
  • Новини
  • Владика Венедикт (Алексійчук) закликає вірних УГКЦ підтримати УКУ в нелегкий час переслідувань...

Владика Венедикт (Алексійчук) закликає вірних УГКЦ підтримати УКУ в нелегкий час переслідувань

02.03.2011, 18:28
Владика Венедикт (Алексійчук) закликає вірних УГКЦ підтримати УКУ в нелегкий час переслідувань - фото 1

В умовах, коли державна влада не тільки не надає Українському католицькому університетові жодної фінансової допомоги, а й наражає цей осередок християнської думки і незалежної громадянської позиції на небезпеку, обмежуючи простір академічної свободи, Українська Греко-Католицька Церква не залишить його напризволяще. Про це заявив владика Венедикт (Алексійчук), єпископ-помічник Львівської Архиєпархії УГКЦ, у своєму пастирському зверненні 2 березня цього року, заохотивши вірних і духовенство підтримати УКУ довірою та матеріальною допомогою.

exklusiv.gifVENEDYKT.jpgВ умовах, коли державна влада не тільки не надає Українському католицькому університетові жодної фінансової допомоги, а й наражає цей осередок християнської думки і незалежної громадянської позиції на небезпеку, обмежуючи простір академічної свободи, Українська Греко-Католицька Церква не залишить його напризволяще. Про це заявив владика Венедикт (Алексійчук), єпископ-помічник Львівської Архиєпархії УГКЦ, у своєму пастирському зверненні 2 березня цього року, заохотивши вірних і духовенство підтримати УКУ довірою та матеріальною допомогою.

Владика наголосив на тому, що розбудова УКУ – це справа, важлива не тільки для УГКЦ, а й для всієї України. Цей університет, зазначив він, «є втіленням мрій і зусиль багатьох поколінь наших попередників про справді український університет у Львові та справді університетський осередок плекання української богословської думки, місцем навчання і виховання майбутніх душпастирів для нашої Церкви та суспільно-відповідальної еліти для нашої держави».

Єпископ-помічник Львівської Архиєпархії УГКЦ нагадав, про те, що УКУ належить до численної світової родини католицьких університетів і водночас побудований на майже столітній традиції богословської освіти в УГКЦ, адже є спадкоємцем Греко-католицької Богословської академії у Львові, заснованої 1928 року Слугою Божим Митрополитом Андреєм Шептицьким, та Українського католицького університету в Римі, закладеного 1963 року Ісповідником віри, кардиналом і патріархом Йосифом Сліпим в період, коли в Україні Церква зазнавала репресій і переслідувань.

«Відновлений з ласки Божої у 1994 році, цей заклад розвивався під довголітньою архипастирською опікою Глави УГКЦ Блаженнішого Любомира кардинала Гузара,- зазначає в посланні владика Венедикт. - Перебуваючи в червні 2001 року в Україні, святої пам’яті Папа Іван Павло ІІ благословив наш Університет і те місце, де нині прославляється ім’я Господнє в університетському храмі Блаженних новомучеників УГКЦ та зводиться нове університетське містечко – студентський гуртожиток-колегіум, духовно-пасторальний центр та сучасна наукова бібліотека».

У своїх навчальних програмах, зауважує єпископ, УКУ намагається, поруч із практичними навиками, прищепити студентам та слухачам курсів моральні засади, дух волонтерства, культуру благодійності й етику соціальної відповідальності. Таким чином УКУ збагачує життя Церкви, є важливим свідченням її зрілості й повноти служіння.

Єпископ-помічник львівської Архиєпархії подякував духовенству та вірним за підтримку Університету і заохотив її продовжувати, зазначивши, що «без Вашої довіри УКУ як місце, де шанується людська гідність, виховується внутрішня свобода, плекається християнська солідарність і громадянська відповідальність, не зміг би і не зможе існувати взагалі».

«УКУ створений і діє з благословення Української Греко-Католицької Церкви та виконує унікальну роль у її служінні Богові й людям. Тому з батьківською турботою прошу Вас і надалі підтримувати цей Університет Вашою молитвою, бо Святе Письмо навчає нас, що молитвою багато речей неможливих можемо зробити. Господь щедро винагородить тих, хто в непростий час розуміє правдиві речі, хто працює на майбутнє і спричиняється до його розбудови сьогодні», - наголосив владика.