У конфліктному селі Птича у кожного своя правда

23.12.2015, 13:03
У конфліктному селі Птича у кожного своя правда - фото 1
Конфлікт між вірними УПЦ (МП) і УПЦ КП за храм Успіння Богородиці у селі Птича Дубенського району загострився, перерісши в криваве протистояння з коктейлями молотова, димовими шашками та сльозоточивим газом.

Конфлікт між вірними УПЦ (МП) і УПЦ КП за храм Успіння Богородиці у селі Птича Дубенського району загострився, перерісши в криваве протистояння з коктейлями молотова, димовими шашками та сльозогінним  газом.

Непорозуміння між двома громадами триває понад рік, відколи переважна більшість жителів села проголосувала за перехід під омофор Київського Патріархату.

Птича_2.jpg

18 листопада сесія Птицької сільради ухвалила рекомендаційне рішення про почергове Богослужіння в храмі Успіння Богородиці, однак представники УПЦ (МП) оскаржили це рішення в адміністративному суді. Справа перебуває на розгляді суду. Представники церков по черзі зривали замки на церкві і заходили в приміщення.

Увечері 18 грудня у селі спалахнули чергові сутички між прихильниками УПЦ (МП) та УПЦ КП.  До Птичі прибули монахи та віряни Московского Патріархату, загальною кількістю до 400 осіб. Між прихильниками двох конфесій сталися сутички, в яких сторони звинувачують одна одну. Будівлю зараз охороняє поліція (200 правоохоронців).

У заблокованому храмі все ще перебувають 5 вірянок і 2 священика УПЦ (МП).  Виходити відмовляються, аби не зайшли на їхнє місце прихильники Київського Патріархату.

Птича.jpg

В УПЦ (МП) хочуть на свій замок закрити храм і вимагають, щоб прихильники УПЦ КП покинули його територію.

Вірні ж  УПЦ КП винуватять у всьому приїжджих священиків з УПЦ (МП), які штурмували храм і  зрізали замки у церкві. За словами вірян УПЦ КП, священики УПЦ (МП) подавали неправдиву інформацію про участь Правого сектору у захисті храму з боку УПЦ КП .

Позиція влади така: поки дві громади не примиряться, у церкві не молитиметься ніхто. Конфлікт щодо приміщення храму має бути вирішений представниками обох Патріархатів. Якщо цього не можна зробити на рівні єпархій, то це мають вирішити керівники Церков. До того часу, поки питання не вирішиться, храм буде зачинений.