• Головна
  • Новини
  • В УХЄЦ заперечують свою причетність до інциденту зі шведським проповідником...

В УХЄЦ заперечують свою причетність до інциденту зі шведським проповідником

15.11.2013, 17:45
В УХЄЦ заперечують свою причетність до інциденту зі шведським проповідником - фото 1
Українська Християнська Євангельська Церква (УХЄЦ) не причетна до заборони в’їзду в Україну шведського проповідника, представника організації «Word of Life International» Карла-Густава Северина, інцидент із яким відбувся 13 листопада 2013 року в аеропорті «Бориспіль» під Києвом.

Ігор Лук'яновexklusiv.gifУкраїнська Християнська Євангельська Церква (УХЄЦ) не причетна до заборони в’їзду в Україну шведського проповідника, представника організації «Word of Life International» Карла-Густава Северина, інцидент із яким відбувся 13 листопада 2013 року в аеропорті «Бориспіль» під Києвом. Про це повідомив РІСУ відповідальний за зв’язки з громадськістю УХЄЦ Ігор Лук’янов, коментуючи звинувачення щодо УХЄЦ, поширені у соціальних мережах.

За його словами, після розірвання стосунків з цією організацією та шведським центром «Livets Ord» з січня 2013 року УХЄЦ не займається організацією візитів в Україну її представників та оформленням необхідних погоджень на релігійну діяльність з боку органів державної влади.

Представник Церкви пояснив, що К.-Г. Северину та ще двом громадянам Швеції у вересні 2010 року на підставі запрошень Релігійного центру УХЄЦ з боку Держкомнацрелігій було надано погодження на їх релігійну діяльність в Україні терміном на три роки. Зважаючи на те, що ці погодження незаконно використовувались шведами вже після конфлікту та припинення співробітництва з УХЄЦ, виникла необхідність в інформуванні органів влади про відкликання цих запрошень і погоджень, адже запрошуюча сторона несе відповідальність за діяльність іноземних проповідників. Тому у березні 2013 року Релігійний центр УХЄЦ повідомив Мінкультури, Державну міграційну службу, МЗС України та відповідні обласні держадміністрації про припинення співпраці УХЄЦ з організацією «Word of Life International» та громадянами Швеції, які її представляють.

За словами Ігоря Лук’янова, їх Церква понад 20 років організовувала візити в Україну шведських місіонерів, але після конфлікту з ними наприкінці 2012 року, УХЄЦ не бажає нести відповідальність за їх діяльність в Україні. Тим більше, що ця діяльність скерована на розколювання УХЄЦ, оскільки згідно із задокументованими УХЄЦ даними «шведи зустрічалися з пасторами та членами громад УХЄЦ у різних містах України і переконували їх вийти з-під порядкування Релігійного центру УХЄЦ та старшого єпископа Леоніда Падуна».

Саме тому УХЄЦ назвала діяльність К.-Г.Северина та його шведських колег незаконною та такою, що «несе в собі негативні руйнівні наслідки для міжцерковного миру».

При цьому керівництво УХЄЦ зазначає, що «не зважаючи на офіційне припинення співробітництва та відкликання запрошень з боку УХЄЦ, Карл-Густав Северин протягом березня – червня 2013 року продовжував відвідувати Україну та активно проводити релігійну діяльність в різних містах України, як і інші іноземні представники «Word of Life International» до цього часу». Однак їм не відомо, чи була ця діяльність іноземних громадян щоразу належним чином погоджена з органами державної влади України, про що мали потурбуватись теперішні партнери шведських проповідників.

Як стало відомо, у соціальних мережах і деяких ЗМІ поширюється копія листа від 14.05.2013 року від керівника УХЄЦ старшого єпископа Леоніда Падуна до керівництва Одеської ОДА щодо незаконної, на точку зору УХЄЦ, діяльності в Україні шведських проповідників, включаючи Карла-Густава Северина. У коментарях зазначено, що цей лист міг спричинити заборону в’їзду в Україну К.-Г. Северину 13 листопада 2013 р.

Як РІСУ повідомляла, наприкінці 2012 року в УХЄЦ стався конфлікт з багатолітніми шведськими партнерами з організації «Word of Life International» і Біблійного центру “Livets Ord”, внаслідок якого у січні 2013 року між ними було розірвано стосунки. Частина громад УХЄЦ, у т.ч. в Одеській області, вийшла з-під керівництва старшого єпископа УХЄЦ Леоніда Падуна і продовжувала співпрацю з шведськими колегами. Згодом вони розпочали перереєстрацію своїх громад і організацію власного об’єднання. Для зустрічі з ними і мав приїхати Г.-К. Северин.