• Головна
  • Новини
  • Невідомі особи на Кіровоградщині захопили храм св. Володимира, - УПЦ КП...

Невідомі особи на Кіровоградщині захопили храм св. Володимира, - УПЦ КП

22.04.2013, 12:46
Невідомі особи на Кіровоградщині захопили храм св. Володимира, - УПЦ КП - фото 1
Громада парафії рівноапостольного князя Володимира УПЦ КП у смт. Новоархангельськ, що на Кіровоградщині, заявляє, що її храм силою захопили невідомі особи і не допускають їх до Богослужінь. Інцидент стався 19 квітня.

dsc09823-h.jpgГромада парафії рівноапостольного князя Володимира УПЦ КП у смт Новоархангельськ, що на Кіровоградщині, заявляє, що її храм силою захопили невідомі особи і не допускають їх до Богослужінь. Інцидент стався 19 квітня.

Як інформує офіційний сайт УПЦ КП, під обід, коли вірні після молитви розійшлися по домівках, у храм увірвалися близько тридцяти молодиків та силою викинули настоятеля протоєрея Іллю Совича та присутніх вірян за територію храму і замкнули церковну браму на замок. Невідомі візитери почепили великий банер, який сповіщав про початок будівельних робіт у церкві.

«Всі ці безчинства відбувались в присутності правоохоронців, котрі ніяк не реагували на події, що відбувалися, лише як мантру повторювали, що вони тут для забезпечення громадського порядку. Всі їхні дії зводилися до стримання вірян від намірів зайти у храм, а дії молодиків, котрі поспіхом укріплювали свої позиції, заблоковуючи двері в храмі та входи на територію, - ігнорувалися. До речі, всі молодики -"будівельники" є однолітками, а їхня організованість та вміння заламувати руки свідчить, що вони є швидше за все студентами якогось із військових навчальних закладів», - йдеться в повідомленні.

В УПЦ КП стверджують, що не дали результату і прохання єпископа Кіровоградського і Голованівського Марка до правоохоронців забезпечити можливість вірних зайти у свій храм чи хоча б зафіксувати осіб, що перебувають в храмі та подвір'ї. Представники міліції відсилали архиєрея до голови місцевої державної адміністрації та до самих захоплювачів з рекомендаціями домовлятись.

«Ближче до вечора з'явились люди у дивних обладунках і з нагайками, які назвалися "казакамі" з Голованівська, та невідомі люди у священичому одязі, можливо представники УПЦ (Московського Патріархату). Ось це і напевне є та сумнозвісна громада Московського Патріархату, котра за допомогою місцевої влади позбавила громаду Київського Патріархату смт. Новорахнагельськ юридичного статусу, провівши реєстарцію фіктивної зміни юрисдикційної приналежності, а тепер силою забрала у них храм» , - зазначає прес-служба Київського Патріархату.

Парафія рівноапостольного князя Володимира УПЦ КП у смт Новоархангельськ та її настоятель Ілля Сович, нагадаємо, впродовж тривалого часу скаржиться на тиск з боку Кіровоградської ОДА. Торік, як стверджують віряни УПЦ КП, чиновники волюнтаристським рішення перевели їхню громаду під юрисдикцію іншої конфесії. Громада відтак звернулася з позовом до обласного окружного адміністративного суду щодо оскарження дій та розпоряджень чиновників КОДА. 4 лютого Кіровоградський окружний суд за головування судді Момонта постановив відхилити позов у повному обсязі.

У січні 2013 року Патріарх Філарет від імені Синоду єпископів УПЦ КП звертався до Президента Віктора Януковича з проханням «не допустити продовження порушення прав віруючих Київського Патріархату в смт Новоархангельськ Кіровоградської області, в тому числі будь-яких силових дій щодо громади та приміщення храму».