• Головна
  • Новини
  • Жителі Донецька встановили у сквері камінь проти "православного джихаду"...

Жителі Донецька встановили у сквері камінь проти "православного джихаду"

16.10.2012, 09:59
Жителі Донецька встановили у сквері камінь проти "православного джихаду" - фото 1

Жителі Донецька, які ведуть боротьбу проти будівництва в сквері ім. Калініна храму, встановили тут камінь з написом "Це місце належить дітям". На думку громадських діячів, таким чином вони борються з "православним джихадом" в особі представників Донецької єпархії УПЦ (МП), повідомляє "Релігія в Україні".

1350303687_0.jpgЖителі Донецька, які ведуть боротьбу проти будівництва в сквері ім. Калініна храму, встановили тут камінь з написом "Це місце належить дітям". На думку громадських діячів, таким чином вони борються з "православним джихадом" в особі представників Донецької єпархії УПЦ (МП), повідомляє "Релігія в Україні".

Після знесення місцевими жителями паркану, яким Донецька єпархія УПЦ (МП) відгородила територію місця будівництва церкви, 21 вересня віруючі та духовенство провели в сквері молебень. Під час Богослужіння священик звернувся до вірян, що з'їхалися з усього міста, зі словами, які мешканці довколишніх будинків розцінили як "фактичний заклик до православного джихаду":

«Де немає боротьби, там немає порятунку, де ворог роду людського диявол намагається протистояти Богу, то так і знайте, що це місце обране самим Богом, - звернувся до пастви священик. - Тому йде боротьба не на життя, а на смерть, тому що є можливість протистояти йому - ворогові роду людського, показати ще раз нашу з вами любов до Бога ».

Місцеві жителі вважають, що після таких висловлювань недалеко і до "православного Талібану". Як пише в своєму блозі донецький журналіст, один із захисників скверу, "Якщо не будемо чинити опір, повторимо долю Афганістану, перетворившись із цілком світської держави в оплот мракобісся".

Захисники скверу відповіли на "злісні висловлювання" священнослужителя установкою в сквері 500-кілограмового каменя з написом "Це місце належить дітям".

13 жовтня вони почистили сквер , своїми силами встановивши нові урни і зібравши сміття з опалим листям.

Металеві урни, 11 штук, профінансував один з кандидатів в депутати Верховної Ради, "не від партії влади". Раніше місцеві жителі за свій рахунок встановили у сквері бетонні урни.

Як повідомляють захисники скверу, його хочуть забудувати з подачі "православного олігарха Віктора Нусенкіса, якого підтримують у міськраді". З цієї причини єдину в окрузі зелену зону не облагороджують за рахунок міського бюджету. Донецьк останнім часом розкішно благоустроюється, але про сквері Калініна забувають.

Місцеві жителі роками протестували спочатку проти готелю і супермаркету в сквері, а тепер висловили рішуче "ні" храму. Вони самі збираються на суботники і підтримують сквер у чистоті. За весь час місцеві жителі зібрали близько 20 000 гривень на облаштування цієї території.

Будівля "Донецькшахтопроходка", що належить донецько-московському бізнесменові Віктору Нусенкісу, розташована поблизу скверу. "Комусь хочеться з вікон бачити куполи, але місцеві підказують - у дворі у них місця вдосталь. Будуйте храм там", - пише донецький громадський діяч у своєму блозі. На його думку, захист Калінінського скверу - найкращий доказ того, що будь-який опір приносить добрі результати.

До захисників скверу приєднався відомий архітектор Сергій Ковальов, який спроектував кілька храмів для Донецької єпархії УПЦ (МП). Депутати міськради ще не прийняли остаточне рішення щодо долі скверу.