• Головна
  • Новини
  • Жіночі організації Буковини виступили проти візиту Патріарха Кирила і його «Русского мира»...

Жіночі організації Буковини виступили проти візиту Патріарха Кирила і його «Русского мира»

28.09.2011, 10:50
Приїзд Кирила лише збудить громадськість, викличе протести та неспокій серед людей.

Чернівецький відділ Союзу українок, Ліга українських жінок  та Всеукраїнське товариство імені О.Теліги направили звернення до Голови Чернівецької ОДА Михайла Папієва  з проханням «не дати Московському Патріархату знущатися над почуттями буковинців».

«У нас є кому святити чи благословляти створене і збудоване нашим народом, є кому піклуватися буковинськими сиротами. Мир і спокій серед людей дорожчий понад усе, навіть понад "русский мір" гостя з Москви», – йдеться у зверненні. У ньому сказано, що приїзд Кирила лише збудить громадськість, викличе протести та неспокій серед людей.

Текст Звернення:

«Відомо, що найбільше храмів на Буковині було збудовано в часи австро-угорської окупації. Тоді тут була Автокефальна Православна Церква, Буковинсько-Далматинська митрополія, очолювана митрополитом Євгеном (Гакманом), нашим краянином, уродженцем с. Васловівці, нетлінні мощі котрого московська радянська атеїстична влада викинула із побудованого ним же Свято-Духівського собору. Тодішній директор Чернівецького кладовища Ведерніков розпорядився: "Закопать под забором, надгробья не делать".


З 1944 по 1991 рік російські радянські окупанти не будували, а руйнували, розбивали наші церкви, монастирі, перетворювали їх на склади, магазини, клуби... Справжнє культове будівництво розпочалося в нас 21 рік тому, коли відродилася Українська Автокефальна Православна Церква на чолі з єпископом Данилом, нині Високопреосвященнійшим митрополитом Чернівецьким і Буковинським Київського патріархату.

Московський патріарх не визнає нашу рідну Церкву Київського патріархату, називає її неканонічною, розкольницькою, наче не знає, що в 988 році Київська Русь (не Московська, якої ще на світі не було) прийняла християнство. А коли Київські князі і ченці християнізували північні племена угро-фінів, предків нинішнього святійшого патріарха Московського, то їхні князі, а потім царі самовільно відокремилися від Київської митрополії, Церкви-матері, і були 141 рік розкольниками, неканонічними, як вони називають нині Київський патріархат.

У 1686 році Москва за хабар (акт симонії) поглинула Київську митрополію, і сьогодні виходить так, що дочка, Московська церква, старша за матір - Київську церкву, і називає її неканонічною.

Якби московський гість їхав до нас з добром, з наміром вибачитись і покаятись за всі злочини, заподіяні Україні, українському народу, його співвітчизниками у попередні роки, визнати УПЦ Київського патріархату і українську мову богослужбовою, ми б вітали його так, як зустрічали і вітали Вселенського Патріарха Варфоломія Першого та Папу Римського Івана-Павла Другого.

Господін же Кіріл унадився в Україну будувати, як він каже, "русский мір", тобто російський, в Україні. Його приїзд збудить громадськість, викличе протести, неспокій серед людей.

Просимо Вас, шановний Михайле Миколайовичу, зупиніть цю біду, не дайте московському патріархату знущатися над почуттями буковинців. У нас є кому святити чи благословляти створене і збудоване нашим народом, є кому піклуватися буковинськими сиротами. Мир і спокій серед людей дорожчий понад усе, навіть понад "русский мір" гостя з Москви».

Як вже РІСУ повідомляла, у  суботу, 1 жовтня, Патріарх Московський і всієї Русі Кирил прибуває до України. 2 жовтня запланований його візит до Чернівців. Предстоятель Руської Православної Церкви візьме участь в освяченні Свято-Троїцького собору Свято-Вознесенського монастиря в с. Банчени.