• Головна
  • Новини
  • У Калуші мешканці прилеглих будинків на «референдумі» проголосували проти будівництва храму УГКЦ...

У Калуші мешканці прилеглих будинків на «референдумі» проголосували проти будівництва храму УГКЦ

08.11.2016, 11:27
У Калуші мешканці прилеглих будинків на «референдумі» проголосували проти будівництва храму УГКЦ - фото 1
Релігійна громада «Царя Христа» УГКЦ вже виготовила проект детального планування території, де планує збудувати храм. Серед мешканців шести прилеглих будинків тим часом провели консультативне опитування, результати якого — не на користь будівництва.

Релігійна громада «Царя Христа» УГКЦ вже виготовила проект детального планування території, де планує збудувати храм. Серед мешканців шести прилеглих будинків тим часом провели консультативне опитування, результати якого — не на користь будівництва.

Результати опитування і проект детального планування території мають розглянути депутати міської ради. У місті ще відбудуться громадські слухання. І зрештою, влада остаточно скаже: можна будувати церкву на вулиці Січових Стрільців чи ні.

Як відомо, у Калуші вже кілька місяців триває протистояння між прибічниками та противниками будівництва церкви у районі вулиці Січових Стрільців. Сторони конфлікту почергово приходять на сесію міської ради із вимогою або надати дозвіл на будівництво церкви, або заборонити таке будівництво. Так само почергово вони реєструють петиції, які за кілька днів набирають необхідну кількість голосів. Кожна сторона має свої вагомі аргументи, а міська влада наразі думає, на чий бік стати.

Щоб вирішити спірне питання, депутати, з одного боку, дали дозвіл релігійній громаді виготовити проект детального планування території, на якій мало би бути майбутнє будівництво. З іншого боку, вирішили поцікавитися думкою громади з цього приводу.

Калуш_2.jpg

Серед мешканців шести будинків, які знаходиться довкола спірної території, провели опитування. Відбувалося воно у приміщенні загальноосвітньої школи №7. Усе — як на виборах: кабінки для голосування, урна, дільнична комісія і спостерігачі. Щоправда, цікавилися лише думкою мешканців будинків на вулиці Січових Стрільців, 1, 7, 9, 15 та вулиці Пушкіна, 7, 11. Голосували тільки за паспортом і тільки за себе особисто.

На «референдум» загалом ішли не надто активно. Більшість мешканців, чиї прізвища були внесені до списків, таки проігнорували опитування. Натомість, ті, хто прийшов, у підсумку висловилися проти будівництва церкви. Причому, зазначають активісти, йдеться не про протистояння з конкретною релігійною громадою, а про відстоювання самої території, на якій церкві не місце.

Участь в опитуванні загалом взяли 285 мешканців зазначених будинків із 985-ти. Недійсними дільнична комісія визнала два бюлетені. За будівництво храму висловилися 78 учасників опитування, 205 — проти.

Калуш.JPG

— Релігійна громада хоче звести конфлікт в русло якогось релігійного протистояння. Це зовсім не так. Ми зауважували неодноразово, що ми проти забудови як такої, — каже мешканець вулиці Січових Стрільців Євген Ларіонов, який був ініціатором першої петиції проти будівництва церкви у цьому мікрорайоні. — Це тихе місце. Зараз там ростуть дерева. Так, майданчик там зараз не обладнаний, але ми саме хочемо його довести до ладу. Нам же пропонують усі дерева зрізати, половину цієї ділянки обвести парканом, набудувати господарських споруд, а на меншій території зробити дитячий майданчик. Але ми при цьому повністю зруйнуємо сквер, зріжемо під корінь усі дерева. До того ж, як мінімум, на кілька років ми матимемо тут будівництво і шум пов’язаний із ним. А потім тут проводитимуться релігійні відправи, що також не буде тихим процесом. Ми проти цього, але не тому, що проти конкретно цієї парафії, а тому, що хочемо зберегти цей куточок зеленим і просторим.

Калуш_3.jpg

Мешканці мікрорайону припускають також, що зі зведенням храму, вони втратять не лише зелену зону, а і тишу. Адже відправи у храмі супроводжуватимуться звуками дзвонів, які у святкові та вихідні дні можуть заважати людям.

Церковна громада, натомість, каже, що дзвіницю можуть і не зводити, а мешканці вулиці лише виграють, адже безкоштовно отримають і місце для паркування автомобілів, і дитячий майданчик, і футбольне поле, про які зараз можуть хіба що мріяти.

Результати громадських слухань мають рекомендаційний характер для депутатів міської ради. Їх, очевидно, візьмуть до уваги при прийнятті рішення щодо затвердження проекту детального планування.

Як повідомив «Вікнам» начальник відділу з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю Калуської міської ради Тарас Нижник, результати опитування, проведеного в порядку таємного опитування, підлягають обов’язковому розгляду Калуською міською радою або її виконавчим комітетом з прийняттям за результатами опитування рішення, яке доводиться до учасників опитування.

За його словами, питання буде винесено на найближчу сесію міської ради. А от затвердження проекту, ймовірно, ще не розглядатимуть. Адже ще мають провести громадські слухання, дата яких наразі не призначена.

Тим часом, за інформацією «Вікон», церковна громада, яка, фактично, перше опитування вже програла, має намір ознайомити депутатів міської ради із результатами власного альтернативного опитування. Водночас, наразі жодних скарг щодо результатів недільного «референдуму» від жодної зі сторін не надходило.