• Головна
  • Новини
  • Суд відмовив громаді УПЦ (МП) у претензіях на володіння храмом...

Суд відмовив громаді УПЦ (МП) у претензіях на володіння храмом

08.09.2016, 09:54
Суд відмовив громаді УПЦ (МП) у претензіях на володіння храмом - фото 1
Львівський апеляційний господарський суд прийняв ухвалу про відхилення апеляційної скарги громади св. Анни УПЦ (МП) села Кути на рішення щодо позбавлення її права власності на храм у згаданому селі Шумського району Тернопільської області.

exklusiv.gifЛьвівський апеляційний господарський суд прийняв ухвалу про відхилення апеляційної скарги громади св. Анни УПЦ (МП) села Кути на рішення щодо позбавлення її права власності на храм у згаданому селі Шумського району Тернопільської області.

Храм в с. КутиДокумент ще не оприлюднили у Єдиному державному реєстрі судових рішень. Про рішення суду повідомив староста громади св. праведної Анни у Кутах УПЦ КП Ярослав Мосійчук кореспонденту РІСУ Володимиру Морозу. Ухвала датована, за словами старости, 30 серпня. № справи – 921/204/16-г/6. Наразі у Єдиному реєстрі є тільки інформація, що її прийнято до розгляду.

У своїй скарзі громада УПЦ (МП) оспорювала рішення Господарського суду Тернопільської області від 03.06.2016 року, яким її позбавили права власності на церкву. Цього добивалася громада УПЦ КП, яку вірні УПЦ (МП) не пускають на почергові Богослужіння. Вірні Київського Патріархату обґрунтовують своє право на храм тим, що його будували усім селом – вірні, які тепер належать до різних громад. Суд визнав ці застереження вірними і храм перейшов у власність саме територіальної громади.

“Тепер наша релігійна громада сподівається, що представники УПЦ (МП) найближчим часом таки погодяться сісти за стіл переговорів для складення графіку почергових Богослужінь, адже це прийнята практика як у світі, так і в Україні. Надіємося, що здоровий глузд, християнська мораль і людська свідомість переможуть, і жителі села зможуть задовольняти свої релігійні потреби у храмі, який тепер належить територіальній громаді села Кути”, – говорить староста громади УПЦ КП.

Утім, до згоди між прихильниками двох коннфесій у селі, швидше всього, ще далеко.

“У нас 6 вересня померла людина хотіли, щоб подзвонити за душу. Але нам відмовили, сказали, що ключі від церкви забрали у єпархію. Храм зачинений із 8 січня 2016 року. А ще було таке, що священик сказав: дзвони належать старості (громади УПЦ (МП) – ред.) і його родині”, – зазначає Я. Мосійчук.

Йде до того, що громада УПЦ (МП) подаватиме касацію на рішення апеляційного суду.

“Швидше всього, буде касація. Наша громада також служить за межами храму”, – розповів секретар Тернопільської єпархії УПЦ (МП) о. Степан Балан.