Релігійну ситуацію на Рівненщині досліджуватиме Місія ОБСЄ

03.02.2016, 12:42
Релігійну ситуацію на Рівненщині досліджуватиме Місія ОБСЄ - фото 1
Аби вивчити релігійну ситуацію краю, на Рівненщину завітали представники спеціальної моніторингової Місії ОБСЄ.

Аби вивчити релігійну ситуацію краю, на Рівненщину завітали представники спеціальної моніторингової Місії ОБСЄ.

Під час зустрічі із керівництвом Рівненської ОДА спостерігачі обговорили питання дотримання прав людини та міжконфесійних стосунків.

Рівне.jpg

«Наразі в окремих населених пунктах Рівненської, Волинської та Львівської областей зберігається певна напруга між прихильниками різних релігійних конфесій. Тому ми хочемо отримати повну та достовірну інформацію щодо цього, а також проаналізувати, чи дотримуються в регіонах права людини на віросповідання», - зазначив представник Місії Віталій Стате. 

Як розповів Юрій Приварський, на Рівненщині релігійні протистояння виникають в основному щодо проведення богослужінь та приналежності храму одній з конфесій. Водночас, згідно закону, Рівненська ОДА та інші органи виконавчої влади не можуть втручатися в релігійні питання. Відтак, переконаний посадовець, конфлікти мають вирішуватися виключно перемовинами на рівні ієрархів, або ж в суді.

«На жаль, ми не бачимо бажання компромісу. Не виконуються сторонами й судові рішення. Якщо ухвали суду на їхню користь, то рішення виконується, якщо ж протилежної конфесії – то ні. Водночас зараз кожен  має показати – як вони поважають Закон», - відзначив Юрій Приварський.

Спостерігачі ОБСЄ погодилися, що наразі серед першочергових завдань – зняти напругу серед людей, а вже далі вирішувати питання у правовому напрямку.  Про це інформує ВСЕ.

Як РІСУ повідомляла, все більше православних українців здійснюють конфесійні переходи від УПЦ (МП) до УПЦ КП. Серед областей, де відбуваються такі переходи, лідирує Рівненська область – 11 переходів. Далі йдуть Київська – 8, Полтавська – 5, Кіровоградська – 5 Тернопільська – 4 .

Як правило, всі ці переходи супроводжуються конфліктами. Найгостріше процес переходу відбувається на Рівненщині, у с. Птича, де громади УПЦ (МП) та УПЦ КП не можуть поділити храм Успіння Богородиці. Там неодноразово протистояння переростало у криваві суперечки з коктейлями молотова, димовими шашками та сльозогінним газом.

Непорозуміння між двома громадами триває понад рік, відколи переважна більшість жителів села проголосувала за перехід під омофор Київського Патріархату.

В УПЦ (МП) хочуть на свій замок закрити храм і вимагають, щоб прихильники УПЦ КП не входили до нього. Вірні ж  УПЦ КП винуватять у всьому приїжджих священиків з УПЦ (МП), які зрізали замки у церкві. За словами вірян УПЦ КП, священики УПЦ (МП) подавали неправдиву інформацію про участь Правого сектору у захисті храму з боку УПЦ КП .

Позиція влади така: поки дві громади не примиряться, у церкві не молитиметься ніхто. Конфлікт щодо приміщення храму має бути вирішений представниками обох Патріархатів. Якщо цього не можна зробити на рівні єпархій, то це мають вирішити керівники Церков. До того часу, поки питання не вирішиться, храм буде зачинений.

Конфліктні ситуації також існують у селах Мильча і Дуліби Рівненської обл.