• Головна
  • Новини
  • Через конфлікт біля храму у Кутах відкрили кримінальне провадження...

Через конфлікт біля храму у Кутах відкрили кримінальне провадження

11.01.2016, 15:32
Через конфлікт біля храму у Кутах відкрили кримінальне провадження - фото 1

У першу ж неділю по Різдві поконфліктували біля храму святої праведної Анни жителі села Кути Шумського району на Тернопільщині – вірні громад УПЦ (МП) та УПЦ КП. Заїжджих “паломників”, за інформацією поліції, під час цієї події не було. Але Богослужіння зірвали і правоохоронці порушили кримінальне провадження.

exklusiv.gifУ першу ж неділю по Різдві поконфліктували біля храму святої праведної Анни жителі села Кути Шумського району на Тернопільщині – вірні громад УПЦ (МП) та УПЦ КП. Заїжджих “паломників”, за інформацією поліції, під час цієї події не було. Але Богослужіння зірвали і правоохоронці порушили кримінальне провадження.

Вірні УПЦ КП у Кутах у своїй більшості – колишні прихожани громади УПЦ (МП). Із неї, як повідомляла РІСУ, ці люди вийшли улітку 2015-го, коли нетверезий священик побився зі своїм тестем, а монах із Великих Загайців, який його замінював, часто поминав Московського патріарха Кирила. Документи на сільську церкву та ділянку під нею має громада УПЦ (МП). Натомість вірні УПЦ КП змушені служити надворі й протестують проти цього.

“Ми просто стояли, – розповів кореспонденту РІСУ Володимиру Морозу про подію 10 січня 2016-го староста громади УПЦ КП у Кутах Ярослав Мосійчук. – У нас проходить акція з вимогою почергових Богослужінь, адже церкву будували жителі всього села і та сторона обіцяла нам вирішити питання, але не вирішує”.

Мосійчук акцентує, що свій мітинг жителі сел зареєстрували у Васьковецькій сільраді, куди належать Кути. В останній нам підтвердили, що староста громади УПЦ КП ще до нового року повідомив про плановану акцію. Як каже керівник Шумського відділення національної поліції підполковник Анатолій Ігнатюк, у першу неділю після Різдва обійшлося без застосування сили.

“Громада розділилася і Київський патріархат, за словами його представників, не претендує на храм, але домагається почергових Богослужінь, – коментує правоохоронець. – Представники УПЦ КП стали біля воріт храму і не пустили представників УПЦ (МП). Так вони й стояли, а між ними – правоохоронці. Насилля не було. Також не було приїжджих – участь брали тільки місцеві жителі”.

За словами секретаря Тернопільської єпархії УПЦ (МП) о. Степана Балана, громада цієї конфесії вважає, що підстав для почерговості немає.

“Люди хочуть спокійно молитися у своєму храмі, а їх не пускають. Їх було чоловік з 30, а наших – біля 70. Люди могли застосувати фізичний вплив і потрапити до храму, але не зробили цього. У нас є право власності і сподіваємось, що виконання прав вірних забезпечать”, – каже секретар єпархії.

За оцінками поліції, вірних УПЦ КП на акції було 50-100 осіб.

“За фактом незаконного перешкоджання здійснення релігійного обряду слідчі Шумського відділення національної поліції розпочали кримінальне провадження за статею 180 Кримінального кодексу України”, – продовжує А. Ігнатюк.

Сакнція цієї статті у частині, що стосується перешкоджанню виконанню релігійного обряду, передбачає штраф до 50 неоподатковуваних мінімумів, громадські роботи на 120-200 годин, арешт на термін до 6 місяців або обмеження волі на термін до 2 років.