• Головна
  • Проекти
  • У Євпаторії відбулося рейдерське захоплення знаменитої мечеті «Джума-Джамі»...

У Євпаторії відбулося рейдерське захоплення знаменитої мечеті «Джума-Джамі»

10.09.2014, 12:18
У Євпаторії відбулося рейдерське захоплення знаменитої мечеті «Джума-Джамі» - фото 1
ДУМК готує скарги до наглядових органів.

Мечеть.pngЧлени релігійної громади «Хан-Джамі», що діє при знаменитій мечеті «Джума-Джамі» в Євпаторії (Крим), заявили про рейдерське захоплення.

Відсторонені члени громади звинувачують нових членів у незаконному обранні, у привласненні грошових коштів, а також у тому, що вони підпорядковуються нещодавно створеному при сприянні глави Центрального духовного управління мусульман Росії муфтія Талгата Таджуддіна Таврійському муфтіяту, а не Духовному управлінню мусульман Криму (ДУМК).

Про це повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Іslam.in.ua.

Як йдеться в сюжеті телеканалу АТР, «переворот» у «Хан-Джамі» стався близько місяця тому. Тоді, за словами тепер вже колишніх членів громади, імам мечеті Ельмар Абдулганієв ініціював проведення зборів, на яких передбачалося обрати нових членів релігійної громади. Однак багато членів навіть не знали про ці збори.

За словами голови релігійної громади «Хан-Джамі» Ризи Абхаірова, імам наполіг на своєму і всі присутні на зборах приступили до голосування. Без заслуховування звіту діючих членів релігійної громади їх відсторонили, а замість них обрали 12 нових. При цьому серед новообраних членів «Хан-Джамі» опинилися в основному представники течії хабашитів.

Колишні члени релігійної громади також звинувачують нових у привласненні грошей, які зберігалися у сейфі мечеті. Після обрання нового складу «Хан-Джамі» сейф був зламаний. У ньому зберігалося 191000 рублів, близько 8 тисяч доларів США, 500 турецьких лір і 45 євро.

У свою чергу, імам мечеті Джума-Джамі Ельмар Абдулганієв усі звинувачення з приводу незаконності виборів вважає необґрунтованими. А грошові кошти з сейфа, за словами імама, довелося вилучити, оскільки колишній скарбник відмовився їх видати новим членам громади.

Абдулганієв визнав, що після оновлення складу громада відмовилася підкорятися Духовному управлінню мусульман Криму і вирішила перейти у підпорядкування новоствореного Таврійського муфтіяту.

Духовне управління мусульман Криму не збирається миритися з «переворотом» у громаді «Хан-Джамі». Там заявили, що мечеть і все майно перебуває на балансі ДУМК і будь-яка його передача без згоди Духовного управління мусульман Криму неможлива. На даний момент ДУМК готує скарги до наглядових органів.