• Головна
  • Новини
  • Військове містечко у Львові незважаючи на всі прохання таки передали УПЦ (МП)...

Військове містечко у Львові незважаючи на всі прохання таки передали УПЦ (МП)

02.01.2014, 13:16
Військове містечко у Львові незважаючи на всі прохання таки передали УПЦ (МП) - фото 1
Голова Львівської ОДА Олег Сало своїм розпорядженням передав у власність майновий комплекс військового містечка № 212 на вул. Пекарській, 57-59 у Львові релігійній громаді Львівської єпархії Української Православної Церкви (Московського Патріархату).

Комплекс.jpgГолова Львівської ОДА Олег Сало своїм розпорядженням передав у власність майновий комплекс військового містечка № 212 на вул. Пекарській, 57-59 у Львові релігійній громаді Львівської єпархії Української Православної Церкви (Московського Патріархату). Про це йдеться у розпорядженні голови ЛОДА від 27 грудня , – повідомляє ZIK.

Розпорядження підписано на виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 17.10.2013 № 811-р «Про передачу майнового комплексу військового містечка № 212 у м. Львові до сфери управління Львівської облдержадміністрації».

«Передати у власність майновий комплекс військового містечка № 212 по вул. Пекарській, 57-59 у м. Львові релігійній організації Львівської єпархії Української православної церкви», – йдеться у розпорядженні.

Директору департаменту з питань культури, національностей та релігій ЛОДА доручено забезпечити передачу майнового комплексу відповідно до вимог чинного законодавства.

Контроль за виконанням розпорядження покладено на першого заступника голови облдержадміністрації Олексія Сторчила.

Нагадаємо, депутати Львівської міськради вимагали від Міністра оборони не допустити відчуження військового містечка на вулиці Пекарській, 57 Московському патріархату, без участі у цьому процесі органів місцевого самоврядування.

Про бажання передати УПЦ (МП) у Львові майновий комплекс військового містечка № 212, що на вул. Пекарській, 57, військовики повідомили Львівську ОДА офіційним листом, пропонуючи одночасно облдержадміністрації взяти спершу об’єкт на свій баланс, а згодом передати його Православній Церкві.

Нині цей будинок перебуває на балансі КЕВ м. Львова.

Довідка РІСУ: Майновий комплекс військового містечка №212, що розташований у Львові на вулиці Пекарській, 57-59, межує поруч із храмом Христа Спасителя, яким опікується громада Християн віри Євангельської. У 1992 році держава передала його Українській Християнській Місіі відродження і милосердя «Добрий самарянин», утвореного Церквою ХВЄ. Проте їм віддали лише частину захристійних кімнат, що ускладнювало роботу Місії. Кілька років поспіль віряни ХВЄ добивалися передачі приміщень єдиного храмового комплексу, однак безрезультатно.

Тому пропозиція передати цей комплекс УПЦ (МП) викликала у них занепокоєння і обурення. Єпископ ХВЄ Василь Боєчко навіть виступив із зверненням, у якому застерігав, що передача військового майна православним погіршить міжконфесійну ситуацію у місті та зашкодить євроінтеграційному напрямку України.

Услід за представниками громади ХВЄ проти передачі комплексу виступили депутати міської і обласної рад. З відкритим листом на адресу голови Львівської ОДА, облради та міськради звернулися представники інтелігенції, закликаючи УПЦ (МП) відмовитись від свого звернення, а майно передати громаді Церкви християн віри євангельської, яка домагається цього вже 21 рік.

До можливої передачі комплексу військового містечка УПЦ (МП), щоправда, прихильно поставилися митрополити двох інших православних гілок – УАПЦ Макарій (Малетич) та УПЦ КП Димитрій (Рудюк). У своєму листі до голови ОДА вони попросили передати цій Церкві комплекс на Пекарській, мотивуючи це тим, що вся об’єднана православна громада Львівщини, яка є другою за чисельністю вірних у регіоні, підтримує таке рішеня.