• Головна
  • Проекти
  • ГПУ має перевірити, чи законно Азаров дає УПЦ (МП) майно у Львові, – депутат...

ГПУ має перевірити, чи законно Азаров дає УПЦ (МП) майно у Львові, – депутат

21.11.2013, 12:37
ГПУ має перевірити, чи законно Азаров дає УПЦ (МП) майно у Львові, – депутат - фото 1
Таке звернення до керівництва ГПУ зачитав на сесії Львівської міської ради депутат від "Свободи" Богдан Галайко.

Комплекс.jpgГенеральна прокуратура України має перевірити, чи відповідає законодавству розпорядження уряду, яким Львівську обласну державну адміністрацію зобов'язали передати УПЦ (МП) у Львові майновий комплекс колишнього військового містечка на вул. Пекарській, 57-59.

Таке звернення до керівництва ГПУ зачитав на сесії Львівської міської ради депутат від "Свободи" Богдан Галайко.

Депутат просить, аби прокуратура перевірила також, чи співпадає зміст розпорядження із думкою громади Львова, інформує Zaxid.net.

Богдан Галайко вважає, що розпорядження Кабміну від 17 жовтня про передачу майна УПЦ (МП) свідчить про упередженість і протиправність такого рішення, адже не містить мотивації та обґрунтування, чому саме цій одній  релігійній громаді безоплатно надають майно в центральній частині міста.

Нагадаємо, що Кабмін зобов’язав Львівську ОДА передати УПЦ (МП) майновий комплекс військового містечка №212, що розташований у Львові на вулиці Пекарській, 57-59. Цей комплекс межує поруч із храмом Христа Спасителя, яким опікується громада Християн віри Євангельської.

У 1992 році держава передала його Українській Християнській Місіі відродження і милосердя «Добрий самарянин», утвореного Церквою ХВЄ. Проте їм віддали лише частину захристійних кімнат, що ускладнювало роботу Місії. Кілька років поспіль віряни ХВЄ добивалися передачі приміщень єдиного храмового комплексу, однак безрезультатно.

Тому пропозиція передати цей комплекс УПЦ (МП) викликала у них занепокоєння і обурення. Єпископ ХВЄ Василь Боєчко навіть виступив із зверненням, у якому застерігав, що передача військового майна православним погіршить міжконфесійну ситуацію у місті та зашкодить євроінтеграційному напрямку України.

Услід за представниками громади ХВЄ проти передачі комплексу виступили депутати міської і обласної рад. З відкритим листом на адресу голови Львівської ОДА, облради та міськради звернулися представники інтелігенції, закликаючи УПЦ (МП) відмовитись від свого звернення, а майно передати громаді Церкви християн віри євангельської, яка домагається цього вже 21 рік.

До можливої передачі комплексу військового містечка УПЦ (МП), щоправда, прихильно поставилися митрополити двох інших православних гілок - УАПЦ Макарій (Малетич) та УПЦ КП Димитрій (Рудюк). У своєму листі до голови ОДА Віктора Шемчука вони попросили передати цій Церкві комплекс на Пекарській, мотивуючи це тим, що вся об’єднана православна громада Львівщини, яка є другою за чисельністю вірних у регіоні, підтримує таке рішеня.