• Головна
  • Проекти
  • УПЦ (МП), УПЦ КП і УАПЦ у Львові об’єдналися задля вирішення на користь УПЦ (МП) передачі будівлі на Пекарській, 57...

УПЦ (МП), УПЦ КП і УАПЦ у Львові об’єдналися задля вирішення на користь УПЦ (МП) передачі будівлі на Пекарській, 57

01.10.2013, 10:19
УПЦ (МП), УПЦ КП і УАПЦ у Львові об’єдналися задля вирішення на користь УПЦ (МП) передачі будівлі на Пекарській, 57 - фото 1
Львівські владики УПЦ (МП), УПЦ КП і УАПЦ звернулися до голови Львівської облдержадміністрації Віктора Шемчука і громадськості м. Львова і області стосовно, як сказано у листі, «проблеми дискримінації законних прав та інтересів православних».

Пекарська.jpgЛьвівські владики УПЦ (МП), УПЦ КП і УАПЦ звернулися до голови Львівської облдержадміністрації Віктора Шемчука і громадськості м. Львова і області стосовно, як сказано у листі, «проблеми дискримінації законних прав та інтересів православних».

Причиною написання листа стала негативна реакція громадськості Львова щодо можливості передачі Міністерством оборони у власність УПЦ (МП) комплексу споруд по вул. Пекарській, 57.

«Коли цей доконаний факт став відомим широкій громадськості, то з незрозумілим для нас завзяттям, агресивністю і навіть ворожістю окремі церковні діячі і представники громадськості, перекручуючи суть справи, почали активну компанію, яка має на меті не допустити зреалізування цього задуму. Оскільки вже запущено механізм, що мав би унеможливити здійснення цього акту справедливості стосовно львівської громади УПЦ, ми не можемо мовчати і вважаємо за необхідне звернутися до якнайширшої спільноти зі словами роз’яснення», – йдеться у листі.

У документі сказано, що передачу комплексу на Пекарській, 57 Українській Православній Церкві – підтримує вся об’єднана православна громада Львівщини.

Тут також перечислюються факти, коли з проблемою отримання приміщень у Львові зіткнулися також і УПЦ КП, УАПЦ та РКЦ в Україні.

«Українська Православна Церква за весь 22-річий період державної незалежності України не лише не отримала жодного метру площ для налагодження своєї діяльності, але й не дістала жодного дозволу для отримання будь-якої земельної ділянки для спорудження чи то кафедрального собору, чи звичайної парафіяльної церкви. Отож, провокуванням міжконфесійного конфлікту є якраз не факт передачі приміщень УПЦ, а можлива відмова у вирішенні цього питання», – наголошують підписанти.

У листі також сказано, що відмова у передачі приміщень по вул. Пекарській для потреб УПЦ «вчергове підтвердить упередженість місцевої влади щодо окремих релігійних громад, небажання вирішувати проблеми на паритетних і рівноправних засадах».

«Віримо, що державницька мудрість глави ЛОДА – п. Віктора Шемчука, відповідального за дотримання прав і свобод усіх віруючих та всіх релігійних спільнот, стане гарантом того, що питання буде вирішено справедливо: себто, Львівська єпархія УПЦ, чиї інтереси не були жодного разу пошановані обласною владою, нарешті дістане можливість задовольнити свої найнагальніші потреби. І саме це стане підтвердженням та органічним доповненням європейського вибору української влади, бо інший – підкилимно-провокаційний спосіб вирішення питання (прагнення руками громади ХВЄ позбавити єпархію УПЦ надії на нормальний розвиток на Львівщині) нас знову відкидає у конфліктне минуле початку 1990-хроків»,– такими словами завершується лист, який підписали: Філарет, Єпископ Львівський і Галицький, Керуючий єпархією Української Православної Церкви; Димитрій, Митрополит Львівський і Сокальський, Керуючий єпархією Української Православної Церкви Київського Патріархату; Макарій, Митрополит Львівський, Керуючий єпархією, Української Автокефальної Православної Церкви.

Довідка РІСУ:

Науковці, підприємці, службовці та громадські діячі Львова 19 вересня звернулися до влади Львівської області та Львова з проханням передати громаді Церкви Християн Віри Євангельської приміщення у центрі Львова по вул. Пекарській 57 і 59. Підписанти листа просять керівництво Української Православної Церкви (Московського Патріархату) відмовитися від бажання отримати цю будівлю, бо це, як наголошено у листі, може призвести до міжконфесійного конфлікту.

Йдеться про прихрамові будівлі по вул. Пекарській 57 і 59, які використовують Збройні Сили України як військовий шпиталь, і які Міністрество Оборони хоче передати у власність УПЦ (МП).

Проблема полягає у тому, що храм, який безпосередньо примикає до цих приміщень і створює з ними єдиний комплекс, належить львівській громаді Церкви Християн Віри Євангельської (Місії «Добрий самарянин»). Громада ЦХВЄ вже 21 рік безрезультатно просить Міністерство оборони України та Кабмін передати їй ці приміщення.

Отож, громадські діячі Львова переконані, що пріоритетне право отримати у власність вищезгадані приміщення по вул. Пекарській має лише громада Церкви Християн Віри Євангельської. Громадські діячі також застерігають владу Львова, що можлива передача приміщень по вул. Пекарській 57 і 59 у власність УПЦ (МП), може спровокувати міжконфесійний конфлікт у місті.

Текст листа православних владик

 


Голові
Львівської обласної державної адміністрації
Шемчуку В.В.

Єпископу Церкви Християн Віри Євангельської
(П’ятидесятників) Василю Боєчку

Громадськості м. Львова і област

 

Наше щире здивування і навіть цілковите нерозуміння викликає той сплеск емоцій, який викликало у Львові повідомлення про важливу і симптоматичну подію – плановану передачу Українською державою комплексу споруд по вул. Пекарській, 57, що раніше використовувалися одним із військових структур, для потреб Української Православної Церкви.

Коли цей доконаний факт став відомим широкій громадськості, то з незрозумілим для нас завзяттям, агресивністю і навіть ворожістю окремі церковні діячі і представники громадськості, перекручуючи суть справи, почали активну компанію, яка має на меті не допустити зреалізування цього задуму. Оскільки вже запущено механізм, що мав би унеможливити здійснення цього акту справедливості стосовно львівської громади УПЦ, ми не можемо мовчати і вважаємо за необхідне звернутися до якнайширшої спільноти зі словами роз’яснення.

Відразу хочемо зазначити, що факт передачі комплексу колишніх монастирських споруд – осідку оо. Воскресенців Українській Православній Церкві – підтримує вся об’єднана православна громада Львівщини, яка є другою за чисельністю вірних у регіоні (майже 1000 громад) і є беззаперечним лідером за кількістю віруючих у масштабах Української держави загалом.

При цьому ніхто з тих, хто останніми днями готує і підписує обурливі листи щодо очікуваної передачі майна УПЦ, не згадує і не обурюється, що, до прикладу, Українська Автокефальна Православна Церква близько 20 років була змушена чекати на передачу приміщень для створення повноцінного єпархіального центру по вул. Федорова.

Українська Православна Церква Київського Патріархату отримала тільки 2012-го року (і то лише половину очікуваних приміщень) ту частину монастирського комплексу по вул. Грушевського, яка формально була передана Церкві ще 1990-го року.

Українська Православна Церква за весь 22-річий період державної незалежності України не лише не отримала жодного метру площ для налагодження своєї діяльності, але й не дістала жодного дозволу для отримання будь-якої земельної ділянки для спорудження чи то кафедрального собору, чи звичайної парафіяльної церкви. Отож, провокуванням міжконфесійного конфлікту є якраз не факт передачі приміщень УПЦ, а можлива відмова у вирішенні цього питання.

Львівська Архідієцезія Римсько-католицької Церкви довгі роки чекає на передачу костелу святої Магдалини (Органного залу) Римсько-католицькій громаді і не мала за ці роки ніякої підтримки громадськості.

Дивною і невмотивованою уважаємо аргументацію, до якої вдається як наш шанований співбрат у Христі – високоповажний єпископ Церкви ХВЄ Василь Боєчко, так і високоповажні підписанти листа від імені громадськості. Сусідство з православною громадою чомусь оцінено як підґрунтя міжконфесійного конфлікту.

Дозволимо собі нагадати,що така постановка питання жодним чином не узгоджується з євангельськими принципами любові і поваги до ближнього: мирне і плідне співіснування православної та громади П’ятидесятників якраз і стане реальним підтвердженням того, наскільки релігійні діячі не на словах, не під час мертвих і схоластичних проповідей з церковної проповідальниці чи екрану телевізора, а на ділі, в реальному житті, готові підтверджувати проповідувані ідеали.

Відкидання ближнього, небажання з ним співдіяти пліч-о-пліч, а в кінцевому підсумку й заперечення суті Христового вчення – ось той реальний ґрунт, на якому стоять всі ті, хто зараз опонує фактові передачі колишнього майна військовиків православній громаді. До того ж, це ще й замах на справедливість і поставлення під сумнів моральності і глибини християнських переконань усіх тих, хто намагається зараз не допустити виникнення ще одного впливового та авторитетного осередку східнохристиянської духовності у столиці Галичини.

Впадає в очі беззаперечний факт: чомусь шановна громадськість, яка зараз стурбована фактом передачі приміщень по вул. Пекарські, 57 для створення єпархіального центру УПЦ та заснування тут харитативно-соціального центру, до цього часу ЖОДНОГО РАЗУ І ЗА ЖОДНИХ ОБСТАВИН НЕ ЗВЕРТАЛАСЯ НІКОЛИ ДО БУДЬ-КОГО З ПІДТРИМКОЮ ПЕРЕДАЧІ ЦИХ ПРИМІЩЕНЬ ГРОМАДІ ХВЄ. Тобто, безсумнівним виглядає той факт, що, однобічно, штучно підтримуючи п’ятидесятницьку спільноту, дехто прагне зіштовхнути лобами дві громади – Православну і Євангелістську – задля того, щоб реально з ситуації скористався хтось інший, третій.

Хочемо попередити, що відмова у передачі приміщень по вул. Пекарській для потреб УПЦ вчергове підтвердить упередженість місцевої влади щодо окремих релігійних громад, небажання вирішувати проблеми на паритетних і рівноправних засадах. До речі, в контексті змальованої ситуації звертає на себе увагу поведінка та підхід до вирішення складних проблем окремих представників обласної виконавчої влади, які свідомо докладають максимум зусиль, аби підживлювати і навіть провокувати конфліктний розвиток подій навколо описаної ситуації.

Факти беззаперечно переконують: діяльність деяких чиновників ЛОДА була свідомо зорієнтовано на те, аби зірвати логічний, еволюційний перебіг процесу. Не хочемо вірити, але до нас постійно доходить інформація, що активність цих чиновників свідомо здійснювалася в інтересах та за вказівками третіх сторін.
Підтримка ж з нашого боку, як чільників православних спільнот Львівщини, законних і обґрунтованих вимог УПЦ є свідченням того, що нарешті у міжправославних стосунках утверджується той дух любові і навіть єдності, якого так довго прагнуло духовенство усіх гілок Українського Православ’я. Тому всі спроби знехтувати вимогами однієї з православних церков ми розцінюємо як замах на процес пошуку шляхів об’єднання усередині православної спільноти та прагнення зірвати невідворотний процес відновлення загальноправославної єдності як у регіональному, так і в загальнонаціональному масштабі.
Віримо, що державницька мудрість глави ЛОДА – п. Віктора Шемчука, відповідального за дотримання прав і свобод усіх віруючих та всіх релігійних спільнот, стане гарантом того, що питання буде вирішено справедливо: себто, Львівська єпархія УПЦ, чиї інтереси не були жодного разу пошановані обласною владою, нарешті дістане можливість задовольнити свої найнагальніші потреби. І саме це стане підтвердженням та органічним доповненням європейського вибору української влади, бо інший – підкилимно-провокаційний спосіб вирішення питання (прагнення руками громади ХВЄ позбавити єпархію УПЦ надії на нормальний розвиток на Львівщині) нас знову відкидає у конфліктне минуле початку 1990-хроків.

З повагою,

Філарет, Єпископ Львівський і Галицький
Керуючий єпархією, Української Православної Церкви

Димитрій, Митрополит Львівський і Сокальський
Керуючий єпархією, Української Православної Церкви
Київського Патріархату

Макарій, Митрополит Львівський
Керуючий єпархією, Української Автокефальної Православної Церкви