• Головна
  • Новини
  • Тернопіль просить Азарова забрати Почаївську лавру в УПЦ (МП)...

Тернопіль просить Азарова забрати Почаївську лавру в УПЦ (МП)

15.09.2011, 09:15
Тернопіль просить Азарова забрати Почаївську лавру в УПЦ (МП) - фото 1
Таке рішення депутати облради прийняли 13 вересня на засіданні Тимчасової контрольної комісії обласної ради щодо перевірки законності передачі храмового комплексу у Почаєві Українській Православній Церкві (Московського Патріархату).

Почаївська-лавра.gifТаке рішення депутати облради прийняли 13 вересня на засіданні Тимчасової контрольної комісії обласної ради щодо перевірки законності передачі храмового комплексу у Почаєві Українській Православній Церкві (Московського Патріархату).

Як повідомили інформагентству «ОстроВ» в облраді, члени комісії розглянули проект звернення до Президента України, голови Верховної Ради, прем’єр-міністра щодо неприпустимості розгляду законопроекту про виключення Почаївської лаври із переліку об’єктів, які не підлягають приватизації. Також на комісії було зачитане звернення і від громадських організацій краю.

Члени Тимчасової комісії вирішили підготувати узгоджений текст.

«Тимчасова комісія  рекомендуватиме депутатам обласної ради на черговому пленарному засіданні проголосувати за звернення до уряду щодо відміни розпорядження Кабміну 2003 року, коли лавру вилучили із Кременецько-Почаївського заповідника і передали на 49 років в користування УПЦ (Московського Патріархату). А також до голови Верховної Ради, керівників парламентських фракцій та народних депутатів від Тернопільщини  не голосувати за законопроект під номером 9105 «Про Перелік пам’яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації» (щодо виключення з «Переліку» будівель Почаївської лаври). Комісія також вважає, що тернопільські депутати повинні звернутися і до обласних рад сусідніх областей – Львівської, Волинської, Рівненської, Івано-Франківської, аби вони сказали своє слово на захист української святині – Почаївської лаври», – зазначив голова Тимчасової комісії, заступник голови обласної ради Олег Боберський.

На думку голови Тимчасової комісії, вагому роль у справі захисту Почаївської лаври повинна відіграти громадськість і Тернопільщини, й України загалом, а також ЗМІ.

«Від їхньої принципової позиції залежатиме дуже багато», – додав О. Боберський.

На переконання облради, навколо Почаївської лаври наразі точиться багато розмов, і дехто з політиків намагається заробити на цій ситуації політичні дивіденди.

«У ЗМІ області час від часу з’являється інформація, що позафракційний депутат обласної ради Степан Барна то ініціює звернення до парламенту та уряду, то – засідання Тимчасової комісії. Тернопільська обласна рада заявляє, що станом на 13 вересня  зареєстроване лише одне звернення – від фракції всеукраїнського об’єднання «Свобода» щодо недопустимості розгляду Верховною Радою запропонованого законопроекту. Засідання Тимчасової контрольної комісії також відбувалося не «з ініціативи» депутата – воно було заплановане головою комісії, заступником голови обласної ради Олегом Боберським», – підкреслили в обласній раді.

«Ми вважаємо, що тернопільські депутати повинні звернутися і до обласних рад Львівщини, Волині, Рівненщини, Івано-Франківщини, аби вони сказали своє слово на захист української святині – Почаївської лаври», – зазначив О. Боберський.