• Головна
  • Новини
  • В Одесі ВІЛ-позитивних дітей змушують піти з церковного приміщення...

В Одесі ВІЛ-позитивних дітей змушують піти з церковного приміщення

15.03.2011, 10:12
В Одесі ВІЛ-позитивних дітей змушують піти з церковного приміщення - фото 1

Одеська громадська організація «Сонячне коло», яка допомагає ВІЛ-позитивним мамам та їхнім дітям, вже в травні може опинитися на вулиці. Вони чотири роки орендують для своїх служб та центру денного перебування дітей частину приміщення колишнього дитячого садка на Першій Сортувальній вулиці. Будинок цей ще за екс-мера Руслана Боделана віддали Одеській єпархії УПЦ (МП) під Свято-Різдва-Богородичний храм.

Dity.jpgОдеська громадська організація «Сонячне коло», яка допомагає ВІЛ-позитивним мамам та їхнім дітям, вже в травні може опинитися на вулиці. Вони чотири роки орендують для своїх служб та центру денного перебування дітей частину приміщення колишнього дитячого садка на Першій Сортувальній вулиці. Будинок цей ще за екс-мера Руслана Боделана віддали Одеській єпархії УПЦ (МП) під Свято-Різдва-Богородичний храм. 

Замість орендної плати «Сонячне коло» повністю відремонтувала садок і побудувала автономну котельню, яка обігріває в тому числі й церкву. Але 15 травня термін договору з єпархією закінчується, і продовжувати його служителі Церкви не мають наміру, тому, що, за їхніми словами, храму треба розширюватися. 

«У звільнених кімнатах ми розмістимо трапезну та недільну школу. А «Сонячному колу» ми повідомили про наше рішення заздалегідь, у них був і ще є час знайти нове приміщення», – заявив «Сегодня» настоятель храму отець Олег (Затовський). Як сказано в повідомленні, в минулому році мерія нагородила цього священика грамотою – за допомогу людям, які страждають від ВІЛ. 

Глава «Сонячного кола» Альбіна Котович розповіла, що конфлікт зі священнослужителями виник після того, як "сонячнокругівці" облаштували у дворі будівлі дитячий майданчик, куди приходить грати половина хлопців Лузанівки – у мікрорайоні дефіцит таких споруд. Крики малечі нібито заважають людям у рясах проводити служби. Отець Олег відмовився спілкуватися з журналістом на цю тему. 

Котович впевнена: відмова священиків продовжувати оренду – смертний вирок організації, яка обслуговує 750 одеситів, в тому числі дві сотні дітей, причому не тільки хворих, але  й тих,хто опинився у важкій життєвій ситуації. Всім їм надають правову, медичну, соціальну та інші види допомоги. Приміром, майбутнім матерям з ВІЛ фахівці "Сонячного кола" розповідають, як уникнути передачі страшного вірусу новонародженим. Виявляється, при правильній профілактиці (спеціальні препарати, кесарів розтин замість звичайних пологів і заміна грудного вигодовування штучним, - Авт.) ризик такої «спадщини» можна знизити з 30 до 3%. Але якщо організація залишиться без даху над головою, всі ці та багато інших програм доведеться згорнути. 
«Ми благодійна організація, грошей не заробляємо, живемо на кошти міжнародних та українських благодійних фондів, – каже Альбіна Котович. – Мерія запропонувала нам варіант на Прохорівській, але там аварійний будинок, який ось-ось завалиться. Ми відмовилися від нього». 

В. о. керівника департаменту комунальної власності міськради Іван Поздняков заявив «Сегодня», що зараз муніципалітет намагається знайти вихід із ситуації: «Наразі відповідних приміщень немає – у міста залишилися тільки напіврозвалені підвали. Але ми продовжуємо шукати», – пообіцяв «Сегодня» чиновник.