• Головна
  • Новини
  • Дніпропетровську церкву, переобладнану під Будинок органної музики, передали УПЦ...

Дніпропетровську церкву, переобладнану під Будинок органної музики, передали УПЦ

10.03.2011, 09:40
Дніпропетровську церкву, переобладнану під Будинок органної музики, передали УПЦ - фото 1

Миколаївський храм Дніпропетровська, що іменується в народі Брянської церквою, будівлю якого в 1987 році переобладнали під Будинок органної та камерної музики, передали УПЦ Весь цей час храмова будівля була яблуком розбрату дніпропетровської громадськості: одні були «за», інші – «проти» передачі приміщення у власність Православної Церкви.

brjanska-w.jpgМиколаївський храм Дніпропетровська, що іменується в народі Брянської церквою, будівлю якого в 1987 році переобладнали під Будинок органної та камерної музики, передали УПЦ Весь цей час храмова будівля була яблуком розбрату дніпропетровської громадськості: одні були «за», інші – «проти» передачі приміщення у власність Православної Церкви. 

Як повідомляє сайт УПЦ «Православіє в Україні», повідомлення про реституцію викликало нове загострення конфлікту. Єрархія Дніпропетровської єпархії стверджує, що незважаючи на те, що будівля органного залу передана Церкві, концерти органної музики будуть у ньому продовжуватися. Молитися віруючі зможуть у підвальному приміщенні будівлі, де розташований буфет. Про це керуючий Дніпропетровською єпархією УПЦ митрополит Дніпропетровський і Павлоградський Іриней заявив на прес-конференції в ІА «Міст-Дніпро» 4 березня. 

Владика підкреслив, що працівники органного залу і духовенство зможуть знайти компромісну точку взаємного існування під одним дахом. «Незважаючи на те, що будівлю храму, в якому довгий час працював Будинок органної та камерної музики, передано у власність церковній громаді, концерти органної музики в Дніпропетровську не припиняться. До тих пір, поки не буде побудовано нове сучасне приміщення для органного залу, служби будуть проводитися в підвальній частині будівлі. Упевнений, що музика, яка звучить в органному залі, не може перешкодити віруючим. Класична музика пробуджує духовність і дарує людям радість», – сказав він. 

Заспокоїв владика Іриней також людей, які переживають за унікальний інструмент.«Це в жодному разі не зашкодить нинішньому стану органу в храмі. Він залишиться недоторканим у верхній частині храму до тих пір, поки в місті не буде побудований хороший органний будинок музики, куди його зможуть безболісно перенести», –зазначив він. 

Ще єрарх додав, що за кошти громади відремонтують будівлю храму, яка потерпає від вібрацій, створених звучанням органу та трамвайною колією, що проходить поруч. 

За словами владики Іринея, штучним нагнітанням істерії навколо передачі Свято-Миколаївського храму (Брянської церкви) у власність Дніпропетровської єпархії займаються сили, зацікавлені в дестабілізації соціально-політичної обстановки. За його словами, уряд Дніпропетровської області і священноначаліє Дніпропетровської єпархії вже не раз заявляли про те, що органний зал з встановленим у ньому концертним органом у Дніпропетровську був і буде. Але тепер будуть додаватися максимальні організаційні зусилля для того, щоб в органу з'явився новий гідний зал. Для органу знайдуть інше приміщення, з цією метою створять комісію експертів – діячів культури, фахівців-органістів, представників духовенства. 

Найближчим часом між церковною громадою та керівництвом органного залу буде підписаний спеціальний договір, згідно з яким богослужіння будуть проходити в нижній частині Миколаївського храму, а концерти органної музики – у верхній частині. 

Довідка: Миколаївська церква, яка була побудована в 1913-1915 рр.., в історію увійшла як «Брянська». Автором проекту був єпархіальний архітектор Полтавської губернії Георгій Туровець, а інтер'єр розробив і виконав петербурзький архітектор Євстафій Костянтинович. 

У плані архітектури – Брянська Миколаївська церква цегляна, хрестова, з напівкруглою апсидою і гранованими камерами по кутах хреста, п'ятиглава, її центральна баня – напівсферична на круглому світловому барабані, перекриття решти приміщень – склепінні. Над західним притвором – триярусна дзвіниця, а над кутовими камерами – грановані вежі, увінчані банями. 

 У довоєнний час, 8 лютого 1929 року, Брянську Миколаївську церкву закрили. Але будівлю церкви зберегли і дали статус пам'ятника архітектури і переобладнали під органний зал, після чого у приміщенні встановили 12-тонний орган фірми Sauer з Франкфурта-на-Одері, що має 30 регістрів, а вже в 1987 році відкрився дніпропетровський Будинок органної та камерної музики.