• Головна
  • Новини
  • Кабмін наказав КМДА виселити останні музеї з Києво-Печерського заповідника, щоб догодити РПЦ, — Олександр Бригінець...

Кабмін наказав КМДА виселити останні музеї з Києво-Печерського заповідника, щоб догодити РПЦ, — Олександр Бригінець

25.09.2010, 13:05
Кабмін наказав КМДА виселити останні музеї з Києво-Печерського заповідника, щоб догодити РПЦ, — Олександр Бригінець - фото 1
На сесії Київради вдруге голосуватиметься рішення щодо передачі Києво-Печерського історико-культурного заповідника до державної власності. Цим рішенням Київрада позбавить приміщення 3 музеїв, «недовиселених минулим голосуванням».

Олександр_Бригінець.gif_1.gifНа сесії Київради вдруге голосуватиметься рішення щодо передачі Києво-Печерського історико-культурного заповідника до державної власності. Цим рішенням, за словами депутата Київської міськради Олександра Бригінця, Київрада  позбавить приміщення 3 музеїв, «недовиселених минулим голосуванням».

Повторний розгляд питання в Київраді, як сказано в повідомленні офіційного сайту Олександра Бригінця, відбудеться на виконання рішення Кабміну.

«Всю брудну роботу має зробити Київрада, а Кабмін хоче залишитись білим і пухнастим», — заявив депутат, який є також головою Комісії столичної міської ради з питань культури та туризму

Згідно з рішенням Кабінету Міністрів України щодо здійснення заходів по виселенню з території Києво-Печерської лаври організацій, діяльність яких не пов’язана з діяльністю заповідника і монастиря, КМДА доручено здійснити заходи щодо відселення таких організацій. Йдеться про останні 3 музеї комунальної власності.

«Для культури те рокове рішення Київради стало трагедією, коли від виселення вціліли лише кілька музеїв. Тепер ми бачимо, що це був лише початок. Як тільки Лавра була передана до державної власності, Кабмін подумав, що залишеного Київрадою забагато для культури і вирішив зачистити Лавру повністю», — зазначив О.Бригинець.

Депутат запевняє, що такі дії Кабміну пов’язані з бажанням нинішньої влади «догодити Російській Православній Церкві та її українській філії — УПЦ (МП)». «Політики хочуть перетворити Лавру з духовного в суто церковний осередок, використавши приміщення музеїв на келії для монахів та готельні номери для vip-паломників», — йдеться у повідомленні.

«Якщо сьогодні лідери УПЦ (МП) та їх політичні покровителі хочуть бути близьким до підходів засновників української духовної саятині, вони не повинні виганяти музеї, а навпаки - подбати про те, щоб збудувати келії для монахів подалі від міського шуму, як це було в ХІ ст..», — додав О.Бригинець.

Згідно з прийнятим на сесії, яка відбулася 15 липня, рішенням Київради «Про надання згоди на безоплатну передачу Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника до державної власності», на його території мало залишитись 3 музеї комунальної власності — Національний музей українського народного декоративного мистецтва, Державний музей театрального, музичного та кіномистецтва України, Музею книги і друкарства України, а ще 3 музеї та близько 30 творчих майстерень підлягали виселенню.