• Головна
  • Проекти
  • Російські силовики провели обшук в Ісламському культурному центрі у Сімферополі...

Російські силовики провели обшук в Ісламському культурному центрі у Сімферополі

29.01.2016, 12:33
Російські силовики провели обшук в Ісламському культурному центрі у Сімферополі - фото 1
У Сімферополі 28 січня озброєні російські силовики оточили мечеть Ісламського культурного центру, що на вулиці Мокроусова 7, і влаштували обшук. У мечеть не впускали навіть мусульман. що прийшли на молитву.

12642.jpg-hhh.jpgУ Сімферополі 28 січня озброєні російські силовики оточили мечеть Ісламського культурного центру, що на вулиці Мокроусова 7, і влаштували обшук. У мечеть не впускали навіть мусульман. що прийшли на молитву.

Про це на своій Фейсбук-сторінці повідомив Муфтій Духовного управління мусульман України «Умма».

«Це вже третій обшук саме в цій мечеті, влаштований російськими силовиками. Минулого разу підкинули кілька книг, які в Росії вважаються забороненими, і через це порушили адміністративні справи. Тому імами змушені були щодня ретельно перевіряти кожен куточок, кожну поличку, щоб в мечеть ніхто нічого не підкинув», - пише він.

За словам Муфтія, під час обшуку силовики «випадково знайшли» дві книги - мусульманський молитовник «Фортеця мусульманина» та «Книгу єдинобожжя».

«Імам клянеться (і я йому вірю), що ввечері, закриваючи мечеть, не було цих книг на цьому місці. Одна книга - мусульманський молитовник «Фортеця мусульманина» в якій зібрані молитви пророка Мухаммада (мир йому!). Взагалі не зрозуміло, чому в Росії вважають книгу з середньовічними класичними молитвами, забороненою літературою. Маразм якийсь. Але там до такого не звикати, там і Коран забороняли», - зазначає Саїд Ісмагілов.

«А ось друга підкинута книга - це «Книга єдинобожжя» Мухаммада ібн Абдульваххаба, того самого, якого називають засновником "ваххабізму", і яка дуже популярна в певних колах. Мало того, що ця книга видавалася в минулому в Росії російською мовою (і ніколи не видавалася в Україні) то, як запевняють імами, в мечетях і бібліотеках Ісламського культурного центру Сімферополя її ніколи не було. Підкинувши у мечеть цю книгу, громаді явно щось хочуть пришити, що у російських реаліях нічим хорошим не світить», - пояснює він.

Озброєні візитери після обстеження інфраструктури мечеті висунули претензії до нібито неправильно прокладених комунікацій. Усе це дійство, як зауважив Муфтій, у часі співпало із прес-конференцією, яку у Києві проводив архиєпископ Сімферопольський і Кримський УПЦ КП Климент (Кущ). На ній єрарх, зокрема, повідомив, що російський "арбітражний суд" окупованого Криму присудив вилучити з власності Кримської єпархії УПЦ КП належні їй приміщення кафедрального собору в центрі Сімферополя , бо там теж претензії до комунікацій.

«Напевно в Крим прислали нову методичку, де розписали, як відпрацьовувати неугодних», - висловив здогад Саїд Ісагілов.

«Незважаючи на всі ці кричущі факти, у тому числі і зібрані правозахисними організаціями про утиски за релігійною ознакою на півострові, російська влада Криму це заперечує і стверджує, що віруючі усіх конфесій перебувають у рівних умовах», - додав Муфтій Духовного управління мусульман України «Умма».