У Криму можуть заборонити УГКЦ

24.10.2014, 09:22
У Криму можуть заборонити УГКЦ - фото 1
Влада Криму видала закон, за яким усі релігійні організації мають пройти процес перереєстрації до кінця 2014 року.

Уперше за свою історію з часів виходу з підпілля УГКЦ стоїть перед викликом ліквідації свого Кримського екзархату. Влада Криму видала закон, за яким усі релігійні організації мають пройти процес перереєстрації до кінця 2014 року. Немає гарантії, що такий процес підтвердить право на існування УГКЦ на цих теренах.

Про це заявив Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, під час прес-конференції 23 жовтня 2014 року у Львові в рамках Зустрічі східних католицьких ієрархів Європи, яка цього року присвячена 25-річчю виходу УГКЦ з підпілля.

УГКЦ.jpg

На території Криму існують п’ять греко-католицьких парафій: в Євпаторії, Сімферополі, Севастополі, Ялті, Керчі. Як відомо, греко-католицькі священики під час анексії Криму були заарештовані і навіть на певний час покидали цю територію. Однак у Євпаторії досі душпастирює священик, а на інші парафії приїздять священики щотри місяці. Бо, за чинними там законами Російської Федерації, душпастирі можуть служити на півострові легально лише три місяці.

Щодо ситуації УГКЦ в зоні АТО, яка відповідає території Донецького екзархату, то нині в Донецьку є два священики, які отримали право на легальне служіння там від терористів. У дев’ятьох інших містах екзархату відбуваються богослужіння в неділю і свята. «Екзарх Донецький владика Степан змушений був на певний час покинути територію екзархату, бо його житло захопили бойовики, рівно ж як і монастир сестер служебниць Усіх святих українського народу в Донецьку», - сказав він.

«Прошу помолитися за тих священиків, які зараз там перебувають, бо вони ризикують життям. Крім цього, наша увага тепер звернена і на допомогу біженцям із Харківського, Донецького та Одеського екзархатів. У цьому напрямку ми співпрацюємо із БФ «Карітас», - розповів Глава УГКЦ. Про це повідомляє Департамент інформації УГКЦ.