• Головна
  • Новини
  • У Львові іконописці готують благодійну виставку задля бійців АТО...

У Львові іконописці готують благодійну виставку задля бійців АТО

08.12.2016, 09:38
Мистецькі твори «збуватимуть» за півціни в Палаці мистецтв 13 грудня

Задля бійців АТО близько сотні художників Львова, Києва, Луцька та Івано-Франківська віддають свої твори на благодійну виставку «Для бійців від митців». Збиратимуть кошти на оптичне приладдя для «Правого сектору», що воює.

«Мої друзі зі села розказували, як там, на війні, важко. Вони тікали, бо не мали чим воювати. Не було ні зброї, ні екіпірування. Тікали просто полем, взимку, в одних штанах… і все», – поділився спогадами митець Роман Леськів.

Тоді вони зібралися всіма односельчанами і закупили хлопцям бронежилети, берці, однострій. Тепер роблять щось схоже, та великим художнім колективом. Сорок митців зі Львова, тридцять з Києва виставлять свої роботи на благочинній виставці-продажу в Палаці мистецтв 13 грудня. Серед них професійні аматори, навіть колишні бійці з Луцька.

«Бійці АТО з Луцька були на реабілітації – робили ікони, зі своїми переживаннями. І вони їх виставляли. Роботи дуже цікаві. І от кілька робіт захотіли долучити до нашої виставки – передали. Є й дитячі роботи з яворівської школи. Там 14-річний хлопчик намалював ікону для нашої виставки», – уточнив співорганізатор благодійної виставки-продажу Олексій Чередніченко.

Роботи за півціни продаватимуть на тихому аукціоні, що триватиме від вівторка, 13 грудня, до неділі, 18 грудня. Хочуть за ці кошти придбати для бійців «Правого сектору», що зараз воюють, оптичне обладнання: тепловізор, підзорну трубу, лазерний дальномір.

Долучилися і студенти кафедри сакрального мистецтва нашої академії. Окрім ікон, на аукціон передали символічний хрест з Нерукотворним образом Христа. Аби Небесна Сотня, що споглядає з нього, нагадувала про цінність ідеї.

«Ця війна – це протистояння добра, гідної людини проти негідності. Так знаменується Революція Гідності. Всі ці хлопці, які лишилися живі, з Майдану фактично почали формувати батальйони, загони, які стали в обороні нашої держави проти агресії Росії. Ми мусимо їм допомогти», – підсумував завідувач кафедри сакрального мистецтва Львівської академії мистецтв Роман Василик. Про це повідомляє Zaxid.net.