Знаметий військовий храм УГКЦ святкує своє 5-ти річчя

06.12.2016, 11:28
Знаметий військовий храм УГКЦ святкує своє 5-ти річчя - фото 1
Відомий центр капеланського гарнізонний храм Петра та Павла УГКЦ у Львові 6 грудня відзначає п’яту річницю з дня свого відродження. Його відкриття тоді приурочили до 20-річчя утворення Збройних Сил України.

Відомий центр капеланського гарнізонний храм Петра та Павла УГКЦ у Львові 6 грудня відзначає п’яту річницю з дня свого відродження. Його відкриття тоді приурочили до 20-річчя утворення Збройних Сил України.

Гарнізовнний храм у Львові. Світлина о. Степана Суса

Сьогодні у церкві відправили урочисте Богослужіння, участь у якому взяли священнослужителі, парафіяни, воїни АТО, їхні родичі та близькі.

За свою п'ятирічну діяльність гарнізонних храм став не тільки церквою, де молилися за українських воїнів і відспівували загиблих учасників АТО, а й музеєм і волонтерським центром, повідомляє ТСН. У ньому зберігається "шматок Луганщини" – те, що залишилося від польової каплички у селищі Побєда після обстрілу реактивною артилерією у вересні 2014 року, в якому загинули 24 українських воїна.

Вогонь ущент знищив позицію та військову техніку, проте серед вогняного пекла дивом вистояв хрест, зроблений з берези. Капелани перевезли реліквію до храму разом із вбивчим залізяччям. Так само збереглася молитва воїна на червоно-чорному прапорі, вогонь не взяв ікони, вишивані рушники, натільні хрести.

Настоятель Степан Сус присвятив армії 15 років життя. Він і досі рушає у багатокілометрові польові виходи разом з солдатами і переконує, що перебуває у хорошій формі. Саме він 5 років тому наполіг, що ця історична будівля, зведена ще на початку ХVІІ століття, повинна знову стати храмом для воїнів. Його досі реставрують – поновлюють древні фрески.

У церкві відспівали 53-х загиблих військових, і натепер фотографій героїв тут значно більше, ніж ікон. Поруч у вівтарі архистратига Михаїла ікони малюють на гонтах зі старезної церкви у Дрогобичі. Але образи не призначені для храму – їх продають, а виручені гроші витрачають на потреби фронту.

Нагадаємо, гарнізонний храм Петра та Павла УГКЦ - колишній костел отців єзуїтів належить до об’єктів Списку культурної спадщини ЮНЕСКО як частина Львівського історичко-архітектурного заповідника і є пам’яткою архітектури національного значення. У 2010 році виповнилось 400 років із дня заснування храму.

Протягом 65 років храм використовувався як книгосховище бібліотеки ім. В. Стефаника НАН України. Ухвалою Львівської міської ради № 3698 від 08.07.2010 року споруду костелу свв. Петра і Павла оо. єзуїтів було передано УГКЦ.