• Головна
  • Новини
  • Священики разом з депутатами обговорили військове капеланство та статус капеланів...

Священики разом з депутатами обговорили військове капеланство та статус капеланів

18.11.2016, 09:55
Священики разом з депутатами обговорили військове капеланство та статус капеланів - фото 1

В Києві відбувся круглий стіл за участю народних депутатів та священнослужителів різних конфесій на якому обговорювали проблеми капеланства. Учасники дискутували відносно проблемних питань принципів запровадження служби військового духовенства, а також труднощів, які виникатимуть при імплементації цієї служби.

exklusiv.gifВ  комітеті національної безпеки та оборони Верховної Ради 17 листопада 2016 року відбувся круглий стіл на тему: «Розвиток капеланського служіння в Україні». В ньому взяли участь народні депутати, представники релігійних конфесій, а також співробітники Збройних сил України та інших військових формувань, РНБО та громадські експерти.

Війсьекове_капеланство_1.jpg

Під час обміну думками народний депутат Віктор Єленський висловив ідею об’єднати зусилля комітетів національної безпеки і оборони та культури і духовності для спільної розробки базового законопроекту про військове капеланство.

Член міжфракційного об'єднання «За духовність, моральність та здоров'я України» Павло Унгурян запропонував на основі консенсусу прийняти концепцію закону та зареєструвати відповідний законопроект, щоби потім між першим і другим читанням його доопрацювати.

Під час дискусії між учасниками виникали суперечки стосовно статусу майбутніх капеланів – чи це цивільні особи, що допускаються до військових частин, чи це повноцінні військові, які мають священний сан? Якщо останнє, то який рівень соціального забезпечення надавати капеланам: як в молодшого чи як в старшого офіцерського чинів? Кому має підпорядковуватись капелан? І так далі…

Військове_капеланство_2.jpg

Не обійшлося і без претензій конкуруючих Церков… Так, представники УПЦ КП виступали за обмеження допуску до військовослужбовців представників релігійних організацій, керівний центр яких знаходиться в країні, яка Верховною Радою визначена як країна-агресор, недвозначно натякаючи на сидячих навпроти представників УПЦ (МП). Останні ж в свою чергу заявили, що тоді потрібно не призивати їхніх вірних до війська, якщо буде обмеження їх діяльності в Збройних силах.

Виникали дискусії і щодо питання про функції капеланів, чи вони мають лише задовольняти релігійні потреби військовослужбовців, чи й займатися патріотичним вихованням. Більшість все ж таки не підтримала останнє, оскільки на думку депутата Юрія Мірошниченка, це може перетворити капеланів на замполітів.

Врешті після більш ніж тригодинної дискусії учасники круглого столу зійшлися на висновку, що за основу буде прийнятий законопроект, що розроблявся душпастирською радою при Міністерстві оборони, а релігійні конфесії будуть готувати до нього свої пропозиції. Орієнтовно через два тижня має відбутися наступна зустріч робочої групи, на якій законопроект буде розглянуто постатейно з урахуванням усіх правок та пропозицій. Після остаточного узгодження тексту між депутатами-членами робочої групи, представниками релігійних конфесій та співробітниками військових формувань законопроект буде зареєстрований у Верховній Раді.

Військове_капеланство_3.jpg

Нагадаємо, що проект закону про військове капеланство вже деякий час розробляється також і в комітеті культури і духовності, під керівництвом народного депутата, релігієзнавця Віктора Єленського, про що інформувала РІСУ, а нещодавно Верховна Рада не підтримала законопроект Ольги Богомолець про запровадження душпастирської опіки в медичних закладах. Про це повідомив кореспондент РІСУ Дмитро Горєвой.