• Головна
  • Новини
  • Комітет ВР роз’яснив порядок доступу священиків до арештованих у СІЗО...

Комітет ВР роз’яснив порядок доступу священиків до арештованих у СІЗО

30.05.2016, 14:20
Комітет ВР роз’яснив порядок доступу священиків до арештованих у СІЗО - фото 1
Комітет Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності роз’яснив законодавчі новації у сфері діяльності священиків-капеланів у пенітенціарних закладах.

Комітет Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності роз’яснив законодавчі новації у сфері діяльності священиків-капеланів у пенітенціарних закладах.

Відповідь за підписом Голови Комітету ВР Андрія Кожем’якіна була підготовлена за результатами розгляду звернення Душпастирської ради при Державній пенітенціарній службі України, створеній на виконання закону, повідомляє Інститут релігійної свободи.

У роз’ясненні парламентського Комітету зазначено, що частиною шостою статті 12 Закону України «Про попереднє ув’язнення» встановлено:

“Особи, взяті під варту, мають право на побачення із священнослужителями (капеланами), уповноваженими релігійними організаціями, статути (положення) яких зареєстровані у встановленому законом порядку, для задоволення своїх релігійних потреб, без обмеження кількості побачень, у вільний від виконання слідчих дій час. Повноваження священнослужителів (капеланів) підтверджуються офіційним зверненням релігійної організації до адміністрації установи. Адміністрація установи сприяє забезпеченню конфіденційності побачень”.

Ураховуючи викладене, Комітет ВР надав таке роз'яснення:

“З огляду на приписи частини другої статті 19 Конституції України дозвіл судді або органу, який проводить слідство, на побачення особи, взятої під варту, із священнослужителями (капеланами) не потрібен, а працівники правоохоронних органів зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України”.

Відносно задоволення релігійних потреб засуджених парламентський Комітет зауважив, що адміністрація установи виконання покарань та священнослужителі (капелани) мають діяти узгоджено під час планування заходів душпастирської опіки. При цьому повинні виконуватися вимоги законодавства, в тому числі задля недопущення безпідставного залучення засуджених до різного роду робіт у визначений для них час побачень із священнослужителями (капеланами).

капеланство-документ-1.jpg

капеланство-документ2.jpg