• Головна
  • Новини
  • Рада при Міноборони готується до впровадження капеланської служби...

Рада при Міноборони готується до впровадження капеланської служби

06.03.2015, 12:00
Рада при Міноборони готується до впровадження капеланської служби - фото 1
Рада у справах душпастирської опіки підготувала пропозиції для Міністерства оборони України щодо впровадження капеланської служби у Збройних Силах України.

Рада у справах душпастирської опіки підготувала пропозиції для Міністерства оборони України щодо впровадження капеланської служби у Збройних Силах України.

Цьому питанню було присвячене засідання, яке відбулося 5 березня 2015 року у Центральному будинку офіцерів у Києві, повідомляє Інститут релігійної свободи.

капеланство.gif

Начальник відділу Департаменту соціальної та гуманітарної політики Міністерства Віталій Якимчук розповів представникам Церков про особливості затвердженого Положення про службу військового духовенства (капеланства) у Збройних Силах України.

Очікується, що при Міноборони буде створене профільне управління з питань капеланської служби, до складу якого увійде біля 10 фахівців.

Секретар Ради у справах душпастирської опіки о. Любомир Яворський (УГКЦ) зауважив на необхідності налагодження взаємодії між цим управлінням і Радою. Зокрема, важливим є проведення попередніх консультацій Міністерства з представниками Ради щодо призначення керівників капеланської служби на центральному та територіальному рівні, які мають відповідати високим моральним стандартам та розуміти сутність духовного служіння капеланів.

Члени Ради обговорили можливу структуру капеланської служби, яка буде формуватися з представників військового командування та священиків-капеланів. Представники Церков створили робочу групу для розробки типового трудового договору з військовим священиком (капеланом) та типової угоди про співробітництво між Міноборони та релігійними організаціями щодо релігійної опіки особового складу Збройних Сил України.

Учасники засідання окремо розглянули проблематику призову священнослужителів на військову службу під час мобілізації, що відбувається всупереч релігійним настановам більшості Церков. Рада у справах душпастирської опіки вирішила звернутися до Міноборони з проханням звільнити священнослужителів від військового обов’язку на користь їх душпастирського служіння військовослужбовцям та вірним своєї конфесії.