• Головна
  • Новини
  • Прокуратура вимагає засудити віруючого за прохання про альтернативну службу...

Прокуратура вимагає засудити віруючого за прохання про альтернативну службу

24.02.2015, 15:42
Прокуратура Новомосковська Дніпропетровської області подала апеляційну скаргу на виправдувальний вирок суду щодо віруючого, який просив замість військової мобілізації направити його на альтернативну службу.

Прокуратура Новомосковська Дніпропетровської області подала апеляційну скаргу на виправдувальний вирок суду щодо віруючого, який просив замість військової мобілізації направити його на альтернативну службу.

Перше засідання у Дніпропетровському обласному апеляційному суді у цій справі відбулось 19 лютого 2015 року, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Житель Новомосковська відмовився йти на військову службу під час мобілізації через свої релігійні погляди і вирішив скористатися правом на альтернативну службу згідно з ч. 4 статті 35 Конституції України. Однак прокуратура угледіла в цьому кримінальний злочин і зажадала від суду засудження віруючого до 2 років тюремного ув'язнення.

Як повідомляв ІРС, суд першої інстанції став на бік віруючого. Тепер прокуратура вирішила оскаржити це рішення в апеляційному суді.

У сюжеті телепрограми «Деталі» розповідається, що Віталій Шалайко в 1993-1994 роках служив в армії. Має звання рядового і кваліфікацію машиніста автокрана. У 2004 році став членом релігійної організації Свідків Єгови. Торік улітку йому прийшла повістка. Медкомісія визнала – для служби придатний. Втім, чоловік відмовився йти до лав армії та попросив направити його на альтернативну (невійськову) службу, за що потрапив під суд.

У листопаді 2014 суд Новомосковська виправдав віруючого і визнав його право на альтернативну службу. Незважаючи на це, прокуратура продовжує звинувачувати його в ухилянні від військових обов'язків. Обвинувачі стверджують, що альтернативна служба передбачена тільки в мирний час, а на період мобілізації – жодних винятків.

Захист, у свою чергу, посилається саме на судову практику Європейського Суду з прав людини, яка є частиною законодавства України і обов'язкова для судів України. Адвокат підсудного Вадим Карпов цитує уривок рішення по одному з таких справ: "Європейський суд зазначає, що якщо заявник не з'явився для проходження військової служби і це є проявом його релігійних переконань, то це виключає право держави залучати таку особу до кримінальної відповідальності".

На думку адвоката, це перше в Україні кримінальне провадження, за яким віруючому загрожує тюремне ув'язнення за відмову від мобілізації з релігійних міркувань. "Негативне рішення у даній справі може породити практику наявності в'язнів совісті в Україні, що не спостерігалося з радянських часів", – заявив адвокат.

Щоб такі випадки не відбувалися, на думку виконавчого директора Інституту релігійної свободи Максима Васіна, потрібні термінові зміни до українських законів. "Навіть в умовах мобілізації, навіть за наявності неузгодженості в законодавчих актах ніхто не вправі порушувати гарантоване Конституцією України право віруючих громадян на альтернативну (невійськову) службу. Винятки можуть бути тільки в разі оголошення воєнного стану", – підкреслив експерт ІРС.

Зараз суд оголосив перерву в слуханні до 26 лютого для дослідження доказів у справі.