• Головна
  • Новини
  • Церква не повинна озброювати армію, - пояснення архиєпископа УПЦ (МП)...

Церква не повинна озброювати армію, - пояснення архиєпископа УПЦ (МП)

12.12.2014, 10:21
Церква не повинна озброювати армію, - пояснення архиєпископа УПЦ (МП) - фото 1
УПЦ (МП) не може підтримувати матеріально Збройні сили України, купуючи для них автівки, шоломи чи бронежелети. Бо тоді їй довелося б теж саме придбати для «ДНР» та «ЛНР», на боці яких теж воюють «духовні чада» цієї конфесії.

i07a6367.gif-5.gifУПЦ (МП) не може підтримувати матеріально Збройні сили України, купуючи для них автівки, шоломи чи бронежелети. Бо тоді їй довелося б теж саме придбати для «ДНР» та «ЛНР», на боці яких теж воюють «духовні чада» цієї конфесії.

Таку думку висловив архиєпископ Горлівський і Слов’янский УПЦ (МП) Митрофан (Нікітін) і інтерв’ю російському порталу «Православная жизнь», яке днями з'явилося на офіційному сайт УПЦ (МП).

«Що стосується матеріальної підтримки, мені здається, що сьогодні є достатньо громадських організацій та структур, які підтримують Збройні сили. Церкві не варто було б тут, на мій погляд, брати участь. І не тому, що там немає духовних чад, які в цій підтримки потребують, справа не в цьому. Справа в тому, що в цій війні багато неправди. У цій війні багато такого, доторкнувшись до чого Церква потім це буде нести на собі. Не справа Церкви озброювати армію», — сказав він.

Владика Митрофан зауважив, що священнослужителі можуть допомагати пораненим у госпіталях і тилу, а тим, хто воює нагадати, що вони християни.

«Це все, що може робити Церква», — пояснив єрарх.

«Мені не дуже зрозуміло, коли духовенство або деякі єрархи купують бронежилети, або каски, або що-небудь зі зброї, або якісь автомобілі і відправляють в зону бойових дій. Я думаю, до всього, що пов'язано з війною, Церква не повинна торкатися. Якщо сьогодні ті парафії, які перебувають в зоні так званої АТО, почнуть купувати каски і бронежилети для ополчення, то Церква звинуватять у підтримці «тероризму». Відразу. Ніхто навіть не задумається ні на секунду. Але ми маємо дві воюючі сторони, з двох сторін наші духовні чада, і там, і там є християни, православні Української Православної Церкви. І якщо ми одним купуємо бронежилети, тоді й іншим треба бронежилети купувати», - заявив архиєпископ.

Як відомо, чимало священнослужителів УПЦ (МП) активно підтримують так званих ополченців, які воюють проти України у Донецькі та Луганській областях: освячують прапори, благословляють на ратні подвиги. А деякі із священиків й самі беруть у руки зброю, аби захистити Донбас від «кривавої хунти». Зокрема, 25 травня 2014 року бійці АТО затримали главу озброєного загону терористичної організації «Луганська народна республіка» священика УПЦ (Московського Патріархату) Володимира Марецького під час захоплення виборчих дільниць у Новоайдарі, що на Луганщині.

Довідка: Під час Другої світової війни РПЦ не лише морально допомагала радянській армії. За підрахунками доктора історичних наук О.Ю. Васильєвої, РПЦ за допомогою віруючих з 1941 по 1943 р. внесла до Фонду оборони 200 мільйонів карбованців. Вісім мільйонів карбованців з цих двохсот були внесені на цільове будівництво танкової колони імені Димитрія Донського чисельністю в сорок танків, з яких половина була оснащена новітнім вогнеметним озброєнням.

До кінця війни загальна сума коштів, переданих на потреби оборони, збільшилася до 300 мільйонів карбованців. Якщо врахувати, що середня вартість одного танка Т-34 в 1942 р. становила близько 200 тисяч карбованців (і надалі знижувалася), то неважко підрахувати, що Церква здійснила допомогу фронту еквівалентну щонайменше 1500 танків.