• Головна
  • Новини
  • Священик УПЦ (МП) освятив прапор збройних сил ЛНР ніби «з благословення єпископів»...

Священик УПЦ (МП) освятив прапор збройних сил ЛНР ніби «з благословення єпископів»

28.11.2014, 11:38

Священик, який проводив освячення прапора, під час проповіді заявив, що діє з благословення двох архиєреїв УПЦ (МП) – єпископа Ровеньківського Пантелеймона і митрополита Луганського Митрофана. Митрополит Митрофан (Юрчук) категорично спростував свою причетність до цього дійства і висловив сумнів щодо благословення Пантелеймона.

22 листопада 2014 в місті Краснодоні Луганської області відбулося чергове освячення та урочисте вручення бойового прапора проросійським бійцям, цього разу 4 бригаді «збройних сил Луганської Народної Республіки». Священик, який проводив освячення прапора, під час проповіді заявив, що діє з благословення двох архиєреїв УПЦ (МП) – єпископа Ровеньківського Пантелеймона і митрополита Луганського Митрофана, повідомляє портал "Релігія в Україні". Митрополит Митрофан (Юрчук) категорично спростував свою причетність до цього дійства.

Урочиста церемонія відбулася в міському Музеї «Молодої гвардії». Священик (судячи з вбрання, єромонах) заявив учасникам торжества, що освячення бойового прапора «нашої Луганській народної республіки – це велика подія, історичне свято на нашій луганській землі, і як би для нашої єпархії Луганської, Ровеньківської, тому що, слава Богу, ми дочекалися такого дня, і ми всі тут зібралися з благословення нашого благочинного отця Димитрія, нашого владики єпископа Пантелеймона, митрополита Митрофана Луганського і Алчевського, разом із братією, військовослужбовцями та нашими батьками, батьками ... які беруть участь у молитві і помоляться Богу за цих людей , які захищають нашу батьківщину, наші родини, нашу церкву ... »

За повідомленням «Релігії в Україні»,  благочинним Краснодонського благочиння Ровеньківської єпархії УПЦ є протоєрей Димитрій Притула, єпархіальним архієреєм Ровеньківської і Свердловської єпархії –єпископ Пантелеімон (Поворознюк), голова Синодального відділу УПЦ у справах сім'ї, єпархіальним архиєреєм Луганської та Алчевської єпархії – митрополит Митрофан (Юрчук), голова Відділу зовнішніх церковних зв'язків УПЦ, постійний член Священного Синоду УПЦ.

У списку храмів і духовенства Краснодонського благочиння відзначені також два єромонаха, настоятелі краснодонських храмів: єромонах Амфілохій (у миру Сергій Хачатурян, уродженець Баку) - настоятель храму на честь ікони Божої Матері «Умиління», і єромонах Ігнатій (в миру Ігор Карпюк) - настоятель Свято-Пантелеймонівського храму Краснодона. Останній, як видно, і здійснював освячення прапора.

Священнослужитель також звернувся до присутніх «в цьому святому місці» з нагадуванням, що Церква відзначає свято ікони Божої Матері «Скоропослушниця», і тому в храмах єпархії відбувалися богослужіння, під час яких священики «просили у Божої Матерії Божого благословення, заступництва Цариці Небесної і Покрови її, щоб Матір Божа нас захищала від цього ворога страшного і послала на нашу землю мир ... »

Потім він закликав до молитви, благословив і освятив тричі «знамение сие воинское в крепость и утверждение крестоименитому воинству и в победу на вся враги... во имя Отца и Сына и Святаго Духа. Аминь».

Після цього він звернувся до присутніх з новими словами повчання - про те, що «вручили з Божим благословенням це знамення, яке буде як би символ, знаряддя, нагадувати вам, що на цьому знаменні Господь благословив ...»

«Воїн без віри в бою – це не воїн ... - продовжував наставляти батюшка, - Я вас всіх вітаю з цим святим святом, дорогі наші міністр Луганської народної республіки, наших командирів, офіцерів, які тут знаходяться, всіх ... які прийшли помолитися, підтримати і урочисто взяти  участь в цій історичній події, на святі урочистому, і вручити прапор для вас – він буде вас охороняти, захищати і куди б ви не потрапляли з ворогом, на страшну війну, він завжди буде вас підтримувати своєю силою і захищати ».

Далі священик пом'янув загиблих захисників «Луганської Народної Республіки» і побажав усім «перемоги, великої перемоги!»

Освячене знамено являє собою полотнище, на якому зібрані елементи монархічної і радянської геральдики, що відображає особливі традиції регіону. Відеослужба «За Новоросію», що розмістила на Youtube звіт про освячення прапора, 2 тижні тому повідомляла: «Знімальна група висунулася на бойові позиції загону Комуністичної партії Всевеликого Війська Донського, розташовані на висотах Станично-Луганського напрямку ...»

Голова ВЗЦЗ УПЦ Митрофан (Юрчук) з приводу сюжету про освячення знамена бійців ЛНР сказав:

“Проглянувши відео-матеріал, у якому людина в священицьких одежах звершує освячення і посилається на моє благословення, хочу сказати наступне:

1. Мені особисто не знайома особа, яка звершувала освячення. Ця особа не є кліриком Луганської єпархії.
2. Ні згадана особа, ані будь-хто інший не звертався до мене за благословенням на звершення подібних дій.
3. Більше того, варто зауважити, що місто Краснодон входить до складу не Луганської, а Ровеньківської єпархії. Згідно з церковними канонами, я взагалі не маю права давати будь-які благословення клірикам інших єпархій.
4. У сам день, коли це відбувалося, а саме - у день пам’яті Божої Матері, Її ікони “Скоропослушниця”, я перебував у Києві, де звершував літургію у Києво-Печерській Лаврі.
5. Мені прикро, що моїм іменем і благословенням прикриваються невідомі мені особи, вводячи в оману віруючих.
6. Сумніваюсь, що подібне благословення міг дати і єпископ Ровеньківський Пантелеїмон, який на даний час, як мені відомо, перебуває на Святій Землі у паломницькій поїздці”.

Спростування Митрополита Митрофана поширив Відділ зовнішніх Церковних зв’язків УПЦ (МП).