Підпалений храм на Вінничині неодноразово грабували

08.11.2012, 10:40
Підпалений храм на Вінничині неодноразово грабували - фото 1
На Вінниччині невідомі в ніч з 3 на 4 листопада викрали з церкви іконостас, а храм підпалили. Православний храм святої великомучениці Параскеви у селі Торчин Хмільницького району тут стояв більше 150 років. За останні роки це вже не вперше його грабують

exklusiv.gifНа Вінниччині невідомі в ніч з 3 на 4 листопада викрали з церкви іконостас, а храм підпалили. Православний храм святої великомучениці Параскеви у селі Торчин Хмільницького району тут стояв більше 150 років. За останні роки це вже не вперше його грабують, — розповідає з місця події кореспондент РІСУ Лідія Бучацька.

«Я в селі Торчин прослужив 14 років на парафії, під час моєї служби цей храм уже грабували», — з сумом розповідає настоятель храму Почаївської ікони Божої Матері зі сусіднього с. Жданівка отець Георгій. — З церкви тоді винесли старовинні ікони, які були намальовані на дереві. Вони дуже цінні: по–перше, дороговартісні, а для нас, духівників і прихожан, вони були цінні й тим, що намолені. Тоді вкрали три ікони, — пригадує священик, — міліція, знайшла образи, викликали мене на розпізнання, але, на жаль, то не наші ікони були. Наших так і не знайшли».

Пожежу помітили двоє юнаків. Вони вночі їхали із сусіднього села, одразу розбудили директора місцевої школи і повідомили йому, той зателефонував пожежникам і покликав сільського голову.

Гасили вогонь 5 пожежних машин та більше 20 вогнеборців. «На жаль, нам досить пізно повідомили, — каже Сергій Шевців, начальник державної пожежно-рятувальної частини №9 міста Хмільник. – Приїхали Хмільницькі пожежники і Літинські, вогонь гасили майже 4 години, але коли ми прибули, то полум’я в середині храму уже активно горіло. Ми не могли його загасити. Крім того церква зроблена з дуба, а коли він горить, то набирає температуру, потім сильно тримає і ускладнює гасіння вогню».

Храм згорів вщент. Залишилось тільки вхідний притвор і фундамент.

о. Михаїл«Я вранці тут мав правити службу, — крізь сльози розповідає настоятель храму отець Михаїл. — Я один на дві церкви. Вчора відправив у сусідньому храмі, а сьогодні мав правити тут. А бачите, що залишилось з храму. Нечистий таке зробив», — збентежено додає священик.

За словами о. Михаїла, вогонь не міг виникнути через запалені у храмі свічки: «церва була зачинена. Ми, коли йдемо, не залишаємо запаленими свічки. А тут, коли почули, що горить святиня, прибігли, а замок був зірваний».

Наразі слідчі органи встановлюють причини виникнення пожежі та шукають винуватців.

Громада вирішує яким буде відновлений храм, але без церкви село жити не може — впевнений о. Михаїл. А тому звертається з проханням про допомогу на відбудову храму.

Пожежа в храмі в с. Торчин на Вінничині

Пожежа в храмі в с. Торчин на Вінничині

Пожежа в храмі в с. Торчин на Вінничині

Пожежа в храмі в с. Торчин на Вінничині