У Сокальській виправній колонії згорів монастир XVII ст

28.03.2012, 10:35
У Сокальській виправній колонії згорів монастир XVII ст - фото 1
Пожежу у Сокальській виправній колонії № 47 на Львівщині, де утримують засуджених до довічного ув’язнення, вдалося загасити вчора о 18.03.

Сокаль_пожежа.jpgПожежу у Сокальській виправній колонії № 47 на Львівщині, де утримують засуджених до довічного ув’язнення, вдалося загасити вчора о 18.03.

Про це у коментарі ЗІКу сьогодні повідомив помічник начальника ГУ МНС України в Львівській області, майор служби цивільного захисту Віталій Туровцев.

«О 14:52 ми отримали повідомлення, о 18:03 пожежа була ліквідована, – зазначив він. – Загалом було задіяно 18 людей особового складу і 18 автомобілів».

Постраждалих в результаті пожежі немає – всі люди були евакуйовані. «На момент нашого прибуття людей в даній будівлі не було, і ми приступили до гасіння пожежі», – повідомив Туровцев.

За його словами, згорів тільки дах монастиря, в якому розташована колонія, і пошкоджено перекриття на площі 144 м кв. «Будівля врятована. Врятували ще п’ять будівель поряд, яким також загрожувала руйнація через пожежу», – сказав він.

Причина пожежі встановлюється. На це експертам дається 10 днів.

Зазначимо, Сокальська колонія розташована в колишньому римо-католицькому монастирі отців-бернардинів в селі Жвирка, що межує з Сокалем. Це пам’ятка архітектури початку 17-го століття. У минулому – місце паломництва прочан до чудотворної ікони Сокальської Богоматері.

У 1951 році село Жвирка стало українським. Тоді монахів звідти вигнали, розмістивши там дім для престарілих (Будинок інвалідів). Та вже з 1958 року тут розмістили виправну колонію. І по сьогодні старий кляштор замість приймати віруючих та туристів, які можуть оцінити та помилуватися його архітектурою, є домівкою для ув’язнених колонії № 47 (так званої Сокальської зони) з максимальним рівнем безпеки. Тут перебувають і засуджені на довічне ув’язнення. Сокальська зона – одна з восьми установ, де є сектор для таких в’язнів.

Колонія створена 26 лютого 1958 р. на місці Будинку інвалідів. У 80-х роках колонія стає одним з найпотужніших виробників продукції для потреб сільського господарства. Має договори з підприємствами: «Львівсільмаш», Білоцерківський машинобудівний завод та ін.

Наказом ДДУПВП від 18.01.2000 р. № 16 установа перейменована у Сокальську виправну колонію.