• Головна
  • Новини
  • У річницю Ужгородської унії її дослідники виклали в Інтернет свої праці...

У річницю Ужгородської унії її дослідники виклали в Інтернет свої праці

26.04.2016, 11:30
У річницю Ужгородської унії її дослідники виклали в Інтернет свої праці - фото 1
Історики-релігієзнавці Ужгорода уклали угоду із колегами зі Словаччини і з нагоди 370-річчя Ужгородської унії надали вільний доступ до своїх праць.

Історики-релігієзнавці Ужгорода уклали угоду із колегами зі Словаччини і з нагоди 370-річчя Ужгородської унії надали вільний доступ до своїх праць.

Угоду про співпрацю уклали історичний факультет Ужгородського національного університету і теологічний факультет Пряшівського університету 22 квітня 2016 року. Відповідний документ підписали декани факультетів Володимир Фенич та о. Петер Штурак під час міжнародної наукової конференції «Витоки Ужгородської унії, канонічне становлення Мукачівської єпархії та історична доля Греко-Католицьких Церков ужгородської унійної традиції».

Конф_Ужгород.jpeg

«Угода передбачає міжнародну співпрацю в галузі релігієзнавства, історії, культурології, – повідомили кореспонденту РІСУ Володимиру Морозу на історичному факультеті Ужгородського національного університету. – Основні напрямки, які передбачає угода: 1) Проведення спільних наукових семінарів; 2) організація міжнародних конференцій, як в Ужгороді наприклад; 3) обмін науковою і інформацією та літературою; 4) спільне видання наукових результатів співпраці; 5) обмін викладачами для наукової та викладацької діяльності; 6) обмін студентами для навчання і практичного досвіду; 7) максимальне сприяння обидвох договірних сторін для взаємної співпраці в академічно-науковій сфері».

Щодо самої наукової події, під час якої уклали угоду про співробітництво, то у ній брали участь вчені зі Словаччини, Угорщини та України. У програмі були передбачені 23 доповіді вчених із вказаних держав, а також Білорусі.

Жваву дискусію викликав пленарний реферат Володимира Фенича «Від монастирської Церкви-Єпархії до “Церкви свого права”: Ужгородська унія та інституювання церковних спільнот ужгородської церковної традиції», в якій доповідач здійснив спробу обґрунтування окремішності процесу розвитку Мукачівської єпархії та її унікального історичного шляху. Особливу увагу міфотворчості в історіописанні присвятив декан гуманітарного факультету УКУ Ігор Скочиляс у доповіді «Історіографічні міфи та соціокультурні реалії: контакти духовенства і вірних Галицької (Львівської) єпархії з Мукачівською Церквою упродовж XV-XVIII ст.».

Загалом роботу конференції склали чотири секції/панелі, в рамках яких доповідачі розглянули історію Церкви на Закарпатті, починаючи від епохи Середньовіччя і до сучасності. Організаторами наукової події є науково-дослідний центр історично-релігійних студій «Логос», історичний факультет УжНУ за сприяння Ужгородської богословської академії ім. Блаженного Теодора Ромжі. З нагоди конференції центр «Логос» наступного ж після конференції дня надав усім охочим вільний доступ до всіх виданих ним наукових збірників, а також до двох монографій В. Фенича.