• Головна
  • Новини
  • Доктор Кріс Сейпл з США представив власну теорію змін, де релігія може стати фактором миру...

Доктор Кріс Сейпл з США представив власну теорію змін, де релігія може стати фактором миру

10.11.2015, 10:12
Доктор Кріс Сейпл з США представив власну теорію змін, де релігія може стати фактором миру - фото 1
У світовій спільноті постійно триває обговорення проблеми релігійної свободи. Більше того, аналітичні центри США вже кілька років тому визнали релігію як один з вагомих факторів впливу, зокрема на перебіг конфліктів.

exklusiv.gifУ світовій спільноті постійно триває обговорення проблеми релігійної свободи. Більше того, аналітичні центри США вже кілька років тому визнали релігію як один з вагомих факторів впливу, зокрема на перебіг конфліктів. Однак часом ми виборюємо свободу тільки для своєї релігії, не враховуючи інтересів інших. Про побудову діалогу, релігію як джерело примирення та власну теорію змін під час лекції в понеділок, 9 листопада, розповів доктор філософії Кріс Сейпл, голова Ради глобального порядку денного з питань ролі віри при Всесвітньому економічному форумі, почесний президент і голова правління Інституту глобальної взаємодії (США) (globalengage.org).

релігія_2.jpg

«Ми не сприймали релігію як вагомий фактор впливу чи ключ до вирішення конфліктів до 11 вересня 2001 року. До цього ми не говорили про віру з дітьми у школі та не думали, який потенціал або загрозу можуть в собі нести люди віри. Більше 84% людей у світі вірять у щось більше за себе, у певну надприродну силу. І хоча релігія може бути окремим сектором впливу у суспільстві, віруючі присутні у всіх інших соціальних сферах», - розпочав він лекцію у стінах НПУ ім. Драгоманова.

Релігійна свобода є ключовим поняттям у процесі залучення релігії до публічної сфери. За словами лектора, за умови позитивного рівня релігійної свободи виникають умови для індивідуальної толерантності та можливості співпраці релігійного сегменту з представниками влади. Це потенційна можливість для використання подібних організацій у побудові миру та діалогу. Проте, за негативної релігійної свободи та її пригнічення створюються умови для майбутніх протестів та ескалації протистоянь.

релігія_1.jpg

Однак самої толерантності у даному випадку недостатньо. Важливо те, як людина обиратиме для себе систему моральних цінностей. Для затвердження релігії як миротворчої сили потрібна активна демонстрація поваги та прояв власної позиції у своїх вчинках. Коли мова йде про представників меншин у суспільстві, то є два способи роботи з ними: це асиміляція (коли меншини діють як більшість) та інтеграція (коли суспільство вітає різноманітність як частину власної держави). У цьому Кріс Сейпл зміг переконатись під час активної роботи над побудовою діалогу на Близькому Сході, а саме у північній частині Іраку.

За 15 років активної роботи йому вдалось розробити Теорію змін – систему знань та підходів до змін у суспільстві, особливо тих, які ґрунтуються на застосуванні релігійного фактору впливу. Запровадження роботи над примиренням триває у 4 етапи: пошуки або створення безпечного місця як для представників верхів, так і для низів; запровадження наукових досліджень для аналізу наявної ситуації; розробка системи тренінгів для підготовки спеціалістів; структурування адвокаційних кампаній.

«Ви не зміните поведінку, поки не зміните мислення. На прикладі США нам вдалось змінити думки більшості про можливий вплив релігії на наше життя та її позитивне застосування. Результатом стала поява посади державного секретаря з питань релігійної взаємодії, який опікується гуманітарними проблемами, вирішення конфліктів та релігійної свободи», - підсумував доктор Сейпл.

Підкреслимо, що подібна лекція стала можливою у рамках нових програм «Соціальна етика та політична теологія», а також «Психотерапія та капеланське служіння», що вперше відбувається при НПУ ім. М. П. Драгоманова. Організатором також виступає християнський центр «Реаліс». Лекція іншого викладача Тіма Повнела про релігійну дипломатію та вплив на міжнародні відносини відбудеться у середу, 11 листопада, при Університеті Драгоманова у Києві.