• Головна
  • Новини
  • У Львові розпочався семінар музейників України, присвячений Митрополиту Шептицькому...

У Львові розпочався семінар музейників України, присвячений Митрополиту Шептицькому

23.09.2015, 10:24
У Львові розпочався семінар музейників України, присвячений Митрополиту Шептицькому - фото 1
У Львівському музеї історії релігії 22 вересня розпочав роботу тематичний семінар за програмою підвищення кваліфікації наукових співробітників музеїв України, присвячений 150-річчю з дня народження митрополита Андрея Шептицького.

pres_s-yyy.jpgУ Львівському музеї історії релігії 22 вересня розпочав роботу тематичний семінар за програмою підвищення кваліфікації наукових співробітників музеїв України, присвячений 150-річчю з дня народження митрополита Андрея Шептицького.

Про це йшлося 22 вересня під час прес-конференції у Львівському музеї історії релігії, – передає IA ZIK.

Завідувач методичного відділу Львівського музею історії релігї Микола Хмільовський розповів, що у цьому семінарі візьмуть участь близько 50 учасників, – директори та наукові співробітники заповідників, історичних, краєзнавчих, художніх, етнографічних музеїв Харкова, Запоріжжя, Кіровограда, Умані, Маріуполя, Новомосковська (Дніпропетровська обл), Святогірська (Донецька обл). Упродовж п’яти днів учасники стажування ознайомляться зі Львовом митрополита Андрея Шептицького, побачать театралізоване дійство «У прихистку Божої ласки: Мати і Син» (за листами, спогадами графині Софії з Фредрів Шептицької та її сина митрополита Андрея), відвідають Музей та іконописну школу «Радруж» Українського католицького університету.

Робота семінару відбуватиметься й у Львівській духовній семінарії Святого Духа УГКЦ та Українському католицькому університеті. Викладачі розповідатимуть про Андрея Шептицького як провісника екуменізму, реорганізатора та реформатора підготовки кандидатів до священства УГКЦ, спілкуватимуться на інші теми. Про це розповів заступник ректора Львівської духовної семінарії Святого Духа о. Володимир Крушельницький.

Завідувач науково-освітнього відділу Державного історико-архітектурного заповідника у м. Святогірську Донецької області Ярослава Дєдова розповіла, що їх цікавить погляд Андрея Шептицького на взаємодію різних Церков різних конфесій, особливо щодо об’єднання Церкви в Україні. Інтерес для неї викликає те, як влада, Церква та музей взаємодіють між собою. Ярослава Дєдова розповіла, що вони тепер більше займаються науковою діяльністю. За її словами, у Святогірську завжди було спокійно і тихо, навіть коли йшли бої в Слов’янську. Щоправда, їхнє невеличке містечко з кількістю мешканців 5 тисяч осіб рік тому приймали близько 17-20 тисяч переселенців. Монастир у Святогрівську завжди допомагав біженцям. Ярослава Дєдова привезла до Львова подаровану їхньому заповіднику книжечку, що була видана у м. Жовква Львівської області у 1932 році, на якій є підпис митрополита Андрея Шептицького.

Заступник з наукової роботи Національного музею ім. Андрея Шептицького у Львові Оксана Біла зазначила, що для них дуже важливим є питання створення музею Митрополита Андрея Шептицького у палацовому корпусі. «Запрошуючи сьогодні усіх музейників України до Львова, ми знову привертаємо увагу до збереження архітектурних пам’яток, музейних інституцій, які є культурною скарбницею держави, без якої вона не може себе повноцінно представляти у світі», – зазначила Оксана Біла.