• Головна
  • Новини
  • Наслідки непокараних злочинів радянського тоталітаризму проти церков дослідили на конференції в Києві...

Наслідки непокараних злочинів радянського тоталітаризму проти церков дослідили на конференції в Києві

16.06.2015, 11:43

Метою конференції було доведення до суспільства, урядів та конфесій в Україні та в світі неможливості співіснування сучасної цивілізації в умовах безкарності злочинів проти людства та людяності, які не мають терміну давнини, але через відсутність покарання та приховування інформації породжують іще більші злочини.

У Київській православній богословській академії (КПБА) 11 червня відбулась Міжнародна науково-практична конференція «Історія та сучасні виклики непокараних злочинів радянського тоталітаризму проти Церкви». Організатором виступила ГО «Європейський християнський конгрес» спільно з КПБА за підтримки Української Православної Церкви Київського Патріархату та Української Греко-Католицької Церкви. Учасники заходу затвердили Резолюцію з метою закликати християнські церкви до порозуміння та консолідації. Відбувся круглий стіл, на якому обговорили кризу існуючої систему безпеки у світі та можливі шляхи її подолання.

Метою конференції було доведення до суспільства, урядів та конфесій в Україні та в світі неможливості співіснування сучасної цивілізації в умовах безкарності злочинів проти людства та людяності, які не мають терміну давнини, але через відсутність покарання та приховування інформації породжують іще більші злочини. Учасники розглядали Московський патріархат в СРСР: історію переслідувань, угодовства та співробітництва з тоталітарною державою; розглядали, як протидіяти використанню Християнської Церкви для ідеологізації загарбницьких війн, анексій, дестабілізації світу.

У заході взяли участь Український інститут національної пам’яті, Національна академія наук України, Інститут української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського, Інститут історії України, Інститут філософії ім. Г. С. Сковороди (відділення релігієзнавства), Національний університет «Острозька академія», Товариство «Меморіал». У якості гостей були присутні представники Апостольської Православної Церкви. Іван Окоєв, голова Київської міської організації  «Меморіал» ім. Василя Стуса, зачитав привітання від засновника Товариства Романа Круцика і подарував присутнім представникам церков збірку документів «Чекістське досьє окупованої України».

Науковці, окрім дослідження обставин переслідування та знищення під час СРСР Української Автокефальної Православної Церкви, Української Греко-Католицької Церкви, Римо-Католицької Церкви в Україні, протестантських Церков та деномінацій, говорили про тотожність комуністичної та націонал-соціалістичної ідеологій у церковно-державних стосунках.

У Резолюції, яку затвердили під час конференції, йдеться про те, що злочини проти людства та людяності через відсутність покарання та приховування інформації породжують іще більші злочини. Тож треба активізувати пошук, вивчення, публікацію та популяризацію документальних джерел з архівів радянських репресивних служб щодо причин та обставин організації політичних репресій проти християнських церков та конфесій. Також підкреслюється, що «в радянську епоху здеморалізована ієрархія РПЦ служила для легітимації геополітичних імперський амбіцій. Комуністичні агенти, замасковані під виглядом священнослужителів, проникали у Христову Церкву з метою її дискредитації та розвалу зсередини. На сьогоднішній день ситуація в РПЦ не змінилася. Вона продовжує перебувати під тоталітарним диктатом, активно підтримує проект “Новороссія”, просуває концепцію “русского міра”, інспірує розвиток організацій, що декларують православний фашизм та провадять “канонізацію” Й. Сталіна та В. Путіна тощо». Крім того, автори Резолюції планують поширювати серед світової громадськості об’єктивну інформацію щодо проявів на Донбасі дискримінації на ґрунті релігій або переконань та виступають за формування правової культури, яка б не сприймала насильницьких шляхів розв’язання державно-конфесійних відносин.

Наостанок відбувся круглий стіл на тему «Сучасний світ як заручник непокараних злочинів радянського тоталітаризму». На ньому констатували, що через непокарані злочини світ не має діючої системи безпеки. Розглядалися різні конфігурації такої системи. Враховуючи, що кожна третя людина у світі — християнин, у Європі дві третини християн, сучасна Європейська цивілізація є християнською, учасники круглого столу закликали всіх представників цієї світової релігії до солідарності та консолідації проти сучасних загроз. 

За підсумками конференції буде виданий збірник доповідей. Про це повідомляє Прес-служба ГО «Європейський християнський конгрес».

Теги: #КПБА