• Головна
  • Новини
  • У Києві відбуваються урочистості з нагоди 1000-ліття упокоєння князя Володимира та мученицької смерті Свв. Бориса і Гліба...

У Києві відбуваються урочистості з нагоди 1000-ліття упокоєння князя Володимира та мученицької смерті Свв. Бориса і Гліба

13.05.2015, 17:48
У Києві відбуваються урочистості з нагоди 1000-ліття упокоєння князя Володимира та мученицької смерті Свв. Бориса і Гліба - фото 1

"Святий Рівноапостольний Володимир – творець Української держави", – під такою назвою в столиці 13-15 травня відбуваються урочисті заходи, приурочені 1000-літтю упокоєння Хрестителя Руси-України та мученицької кончини святих князів Бориса і Гліба і 900-ліття перенесення їх святих мощей до храму у Вишгороді.

exklusiv.gif"Святий Рівноапостольний Володимир – творець Української держави", – під такою назвою  в столиці 13-15 травня відбуваються урочисті заходи, приурочені 1000-літтю упокоєння Хрестителя Руси-України та мученицької кончини святих князів Бориса і Гліба і 900-ліття перенесення їх святих мощей до храму у Вишгороді.

Урочистості розпочалися конференцією на території Михайлівського Золотоверхого монастиря. Захід організовано і проведено спільними зусиллями УПЦ КП, Київською православною богословською академією та НАН України, Інститутом української археографії та джерелознавства ім. М. Грушевського.

конференція_1.jpg

Конференція зібрала велику кількість священнослужителів та науковців. Зі словами привітань та доповідями на пленарному засіданні виступили священнослужителі, науковці з різних регіонів країни та представники влади. Під час виступів згадувалась роль Володимира у розбудові нашої держави, аналізувався зв'язок Церкви та політичної сфери, робився наголос на єдності церковного середовища.

Доктор соціологічних наук Пірен Марія підкреслила: "Володимир – взірець для сучасного уряду в реалізації реформ: адміністративної, релігійної (єдина помісна Церква) та освітньої".

Під час виступу Нікітенко Надія, доктор історичних наук, говорила про зв'язок Володимира Великого з одним із головних соборів країни – Софією Київською. За її словам, саме Володимир був творцем Софії, що звичайно не подобалось російській стороні, тому протягом тривалого часу робилися спроби приховати це. "Свідчення знайдені на фресках свідчать про те, що вона була побудована раніше 1037 року. Записи на стінах підтверджують, що Софію будували між 1011 і 1018 роками. По графіті ми визначили, що 4 листопада 1011 року в Києві заклали Софіївський собор. Князю Володимиру належить колосальна заслуга у  релігійних та державотворчих процесах нашої Батьківщини".

Конференція_2.jpg

При завершенні Пленарної частини конференції виступив Патріарх УПЦ КП Філарет, який зазначив причину та важливість святкування таких ювілеїв: "Для чого святкували 1000-ліття хрещення Русі  і 1020-ліття, через 5 років знову 1025-ліття. І зараз відзначаємо новий ювілей.

Тоді, у Радянські часи, йшла боротьба між християнством і атеїзмом та комунізмом. Під тиском європейських держав Радянський Союз тоді був змушений піти на поступки і дозволити це святкування. Після відзначення тієї річниці комунізм пішов на дно, і атеїзм у тому числі. І це є результат отого святкування…. Тепер,  якщо від того ювілею перекинутись до сьогоднішніх святкувань, тут уже йде змагання між Росією і Україною, де бути Україні: в європейській цивілізації чи повернутися в Євразійський простір. Іде боротьба за Україну, за її історію, за її культуру, боротьба за князя Володимира, проводиться фальсифікація історії, аби підпорядкувати Україну Росії", – наголосив Глава УПЦ КП.

Наприкінці виступу Патріарх зауважив, що сенс подібних ювілеїв полягає в тому, щоб на таких конференціях сказати правду, викрити ту брехню, яку розповсюджують російські вчені, які служать не науці, а владі.

Конферекнція_3.jpg

Нагадаємо, що програма конференції передбачає офіційні виступи та засідання 12-13 травня та екскурсійний день 14 травня, зранку о 9.30 год. відбудеться святкове Богослужіння в Свято-Володимирському патріаршому соборі та екскурсія в Національний заповідник "Софія Київська". 15 травня о 9:30 у приділі святих Бориса і Гліба на хорах Володимирського собору Патріарх Філарет очолить Літургію з нагоди 1000 - ліття мученицької смерті святих князів Бориса і Гліба та 900- ліття перенесення мощей. У богослужіннях 14 і 15 травня візьмуть участь єпископат, священнослужителі Київського Патріархату з різних куточків України.