• Головна
  • Новини
  • УКУ представлений на міжнародному науковому конгресі Товариства Права Східних Церков...

УКУ представлений на міжнародному науковому конгресі Товариства Права Східних Церков

12.09.2013, 17:25
УКУ представлений на міжнародному науковому конгресі Товариства Права Східних Церков - фото 1
У м. Барі, в Італії, 10-13 вересня відбувається науковий конгрес Товариства Права Східних Церков на тему “Партикулярне право Церков”.

Михайло_Димид.jpgУ м. Барі, в Італії, 10-13 вересня відбувається науковий конгрес Товариства Права Східних Церков на тему “Партикулярне право Церков”. Товариство права, засноване Римо-Католицькою і православними Церквами, зібрало науковців із Індії, Лівану, США, Румунії, Греції, Росії, України та інших країн.

Український Католицький Університет представляв на Конгресі о. Михайло Димид. Як повідомив він РІСУ, про Партикулярне право УГКЦ доповідав отець доктор Павло Лунів із США. Він акцентував на тому,  що канони Партикулярного права потребують глибшого аналізу і доопрацювання, щоб відповідати потребам сьогодення. Обговорювалися наступні питання: екуменізм, покликання, зарплата священнослужителів, кількість відправлених Літургій, фінанси.

Відомий угорський греко-католицький каноніст Петер Шабо сказав, що сучасні редакції партикулярного права повинні зайнятись законодавчим уригулюванням невизначених церковних питань, які на межі закону. Проф. Шабо разом з тим вказав на небезпеку надмірного врегулювання, бо це може ущемлювати владу єпископів. Він натомість пропонує досягнення спільної практики через більший обмін досвіду між єпархіями. Таку практику називає “внутрішнім зв’язком – mutua interioritas”.

Маронітський американський спеціаліст Джон Фаріс сказав, що причини повільного розвитку партикулярного права серед східних католицьких Церков полягають у тому, що щойно в другій половині ХХ століття вони почали собою керувати, а до того ними провадили інші. В часи, коли деякі Церкви переживають кризу та їхні ресурси дуже слабі, не законодавча діяльність, а виживання є пріоритетом.