• Головна
  • Новини
  • Релігійні організації отримали право засновувати загальноосвітні школи...

Релігійні організації отримали право засновувати загальноосвітні школи

02.06.2015, 18:16
Релігійні організації отримали право засновувати загальноосвітні школи - фото 1
Сьогодні, 2 червня, Верховна Рада України ухвалила Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо заснування релігійними організаціями навчальних закладів». Ним надано релігійним організаціям право на створення навчальних закладів

150602_1.jpgСьогодні, 2 червня, Верховна Рада України ухвалила Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо заснування релігійними організаціями навчальних закладів». Ним надано релігійним організаціям, статути (положення) яких зареєстровано у встановленому законодавством порядку, право на створення навчальних закладів (дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних, професійно-технічних, вищих).

Відповідний законопроект зареєстровано за №1447. Його авторами виступили народні депутати з фракції «Народний фронт» Павло Унгурян, Лілія Гриневич та Віктор Єленський. Як повідомляє портал ВРУ, законопроект підтримали 237 народних депутатів.

Перед голосуванням законопроекту у першому читанні голова Комітету з питань науки і духовності Лілія Гриневич зауважила: “Сьогодні будь-яка людина, будь-який громадянин може самостійно засновувати приватний навчальний заклад, а релігійні організацій не можуть! І це є наслідок нашого пострадянського трактування принципу відокремлення держави від церкви. Так, держава не має права втручатися у справи церкви, а церква не повинна втручатися у справи держави, але вони можуть взаємодіяти. І найбільш успішною ця взаємодія в усьому світі є саме у сфері освіти”, – підкреслила депутат.

Нагадуємо, вперше ініціатива щодо права релігійними організаціями засновувати загальноосвітні навчальні заклади, прозвучала ще у 90-х рр. ХХ ст. Тоді і появилися перші такі навчальні заклад, які були засновані благодійними фондами або приватними особами. На сьогодні існує кілька десятків таких шкіл, які належать до різних конфесій, але їх офіційними засновниками не є релігійні організації. Неодноразово подібні законопроекти, підтримані членами Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, блокувалися на урядовому або депутатському рівні. Підтриманий законопроект був зареєстрований у ВРУ у грудні 2014 року.